Лидерът на „Има такъв народ“ – Слави Трифонов благодари на избирателите, които гласуваха за партията му, но не написа и дума за намеренията си след свикването на 45-ото Народно събрание. Както и до момента, той общува с хората през социалната мрежа Фейсбук. Ето какво написа в личния си профил:

„Искам да избегна всички клишета и затова ще бъда напълно откровен. От името на моите колеги и от мое име искрено благодаря на всички, които гласуваха за нас. Това е смисълът на доверието, а доверието е висшата форма на човешкото общуване. Благодаря ви, ние оценяваме вашето доверие.“

От нощта на изборите, когато стана ясно, че „Има такъв народ“ е втора политическа сило до момента Трифонов и екипът му са крайно предпазливи в изявите си. По това, което излъчва телевизията на Трифонов 7/8 обаче можем да съдим, че той ще приеме да състави правителство, а в момента вероятно тече подбор на хора, които ще бъдат включени в него.

На този етап е ясно, че „Има такъв народ“ ще получи подкрепа от Демократична България и „Изправи се! Мутри вън!“, официално бе изразена и подкрепа от ДПС, а видни фигури в БСП също недвусмислено заявиха, че ще подкрепят кабинет на Слави Трифонов. Лидерът на ГЕРБ – Бойко Борисов също изказа съгласие за общи действия.

Още преди изборите Трифонов обеща да не влиза в съглашателство с партиите от статуквото и до момента не е обявил, какво възнамерява да прави, нито и с кого ще си партнира, ако приеме да реализира замисъла си.

Според анализатори той има два пътя – да състави кабинет, който да извърши промени в изборното законодателство и избор на нови членове на ЦИК, а след това да насрочи нови избори.

Вторият вариант включва пълноценен мандат, в който да бъде извършена пълноценна промяна на ситуацията в страната.

В първия случай обаче има твърде много въпросителни.

Една от тях е какъв ще бъде изходът от нови парламентарни избори наесен?

Възможно е патриотичните партии отново да се обединят, а това означава, че те ще бъдат представени и то не лошо в един следващ парламент (ако към тях се присъедини и „Възраждане“), очаква се и ДПС също да мобилизарат голяма част от своя електорат, който сега не стигна до урните, а ГЕРБ биха могли също да покажат по-силен резултат, в следствие на редица причини.

При това положение е напълно вероятно „Изправи се! Мутри вън!“ да се окажат с по-добър резултат от БСП, които губят позиции, защото постепенно изместиха идейната си основа и се превърнаха в партия, която е всичко друго, но не и носител на левите идеи завещани от основателят ѝ Димитър Благоев.

Напълно вероятно е в следващ парламент да видим в народното събрание и представители на партията на Васил Божков, която само ще продължи да трупа привърженици.

Със сигурност обаче е ясно, че от Пазарджишки избирателен район в 45-ото Народно събрание като представители на „Има такъв народ“ отиват Станислав Балабанов и Тодор Василев.