Във връзка с предстоящото стартиране на първия етап от ремонта на път I-8 София – Белово – Пазарджик – Пловдив от утре 14.04.2021 ще бъде въведена временна организация на движението, съобщиха от областно „Пътно управление“. Поради пълното затваряне на участъка от пътно кръстовище за гр. Септември и с. Варвара до пътно кръстовище за гр. Велинград в с. Звъничево от ОПУ препоръчват следните обходни маршрути:

Посока София – Пазарджик, движението ще се осъществява по обходен маршрут:  

  • от пътно кръстовище за гр. Септември и с. Варвара – с. Варвара – с. Ветрен дол – с. Братаница – с. Звъничево – гр. Пазарджик

Посока Пазарджик – София, движението се осъществява по обходен маршрут:  

  • от пътно кръстовище за гр. Велинград в с. Звъничево – с. Звъничево – с. Братаница – с. Ветрен дол – с. Варвара – пътно кръстовище за гр. Септември и гр. София – гр. София

Обслужването на селата Лозен и Ковачево се осъществява по предвидения обходен маршрут и общински път PAZ 2202 „кръстовище с път II-84 – Лозен – Ковачево“.  През периода на временната организация на движение, временно няма да могат да бъдат ползвани автобусните спирки на междуградските автобусни линии в така затворения участък.

Припомняме, че в края на месец март бе даден официалният старт на ремонтните дейности на две ключови пътни артерии в област Пазарджик. Единият етап е по Републикански път I-8 от гр. Пазарджик до Костенец. Това е участък с дължина 40 км, в който предстои подобряване на експлоатационното състояние на пътя и подобряване на отводняването. Предвидено е също така изграждане на ново кръгово кръстовище при разклона за гр. Септември, с което ще се подобри организацията на движение и ще се намали броя на ПТП, които през последните години зачестиха в участъка. Предвижда се изпълнение на нова пътна маркировка и вертикална сигнализация.

Строително-монтажните работи по тази отсечка са с прогнозна стойност близо 53 000 000 лева. Другият етап обхваща Републикански път ІІ-37, в участъка от бензиностанция „Лукойл“ до началото на гр. Батак, с дължина от 32 км. Предвиждат се дейности за подобряване на експлоатационното състояние на пътя, както и подобряване отводняването, изпълнение на нова пътна маркировка и вертикална сигнализация. За реализиране на този участък се предвиждат близо 43 000 000 лева. Срокът за завършване на двата обекта е края на 2021 година, но от „Европейски пътища“ АД увериха преди дни, че ще изпълнят предсрочно ремонтните дейности.