Община Пазарджик ще подкрепи инициатива за почистване и облагородяване на поляните край хижа „Добра вода”

Поредните отличени по Програмата на Община Пазарджик „Граждански импулс” са Димитър Илков и Никола Ставрев, които почистиха от отпадъци част от поляните край хижа „Добра вода”. По тяхна инициатива зелените пространства бяха изчистени от изхвърлените боклуци. Двамата потърсиха и съдействието на Община Пазарджик за извозване на отпадъците, за поставяне на контейнери и за продължаване на инициативата им, така че дейностите да бъдат устойчиви във времето.

„С връчването на тези подаръчни ваучери и с грамотите бих искал да изразя своето отношение на уважение към тези наши съграждани, които с поведението си служат за добър пример. За нас е важно да поддържаме нашата физическа среда и така да променяме манталитета на хората”. Това заяви кметът Тодор Попов при връчването на грамотата на Димитър Илков и Никола Ставрев.

„Не смятам, че с глоби ще се оправят нещата, нито пък че трябва да минат години, за да се променим. Ние не можем да чакаме да минат години, нито да глобим всички. Можем да направим няколко прости неща, които ще имат ефект. На първо място е личният пример и цялата администрация заедно с нашите партньори от почистващите фирми се опитваме да даваме такъв пример с кампаниите, които правим за това градът ни да изглежда по-чист, също и със събирането на всички строителни и всякакви други боклуци, които се изхвърлят ежедневно край контейнерите, както и с почистване на зоните за отдих, туризъм и спорт. В каква среда ще живеем зависи от самите нас. Да почистиш боклука пред входа си и да засадиш едно цвете се иска само желание и отношение. Затова хората с такова отношение са важни за мен и заслужават нашето отношение на уважение към тях”. С тези думи Тодор Попов се обърна към двамата наградени. Той изказа своите адмирации за това, че и те мислят перспективно и как във времето да бъде опазена чистотата в тези зелени пространства, които са традиционна дестинация за жителите на Пазарджик в почивните дни.

„Ние започнахме с почистването на пътя и ще продължим в рамките на границите на общината. Над хижа „Добра вода” нагоре е собственост на община Пещера, но до там може да изрежем дървета и храсти, да почистим терените, да направим пикник места като на Писковец и Црънча със зони за огън, с пейки, навеси и да сложим контейнери за отпадъци”. Това обеща Тодор Попов и пое ангажимент Общината да се запознае с идеите на двамата мъже за обновяване и поддържане на поляните на Добра вода.

И двамата са се завърнали в България заради пандемията. Обединява ги също и нетърпимостта им към боклука в природата. Димитър Илков е от Пазарджик, на 40 години и преди да замине за чужбина е работил в сферата на отпадъците, както той посочва – във втората по големина фирма в света за рециклиране, която в момента се намира в Пазарджик. Никола Ставрев, също от Пазарджик, поема инициативата при излетите си да носи чувалче и да събира отпадъците по пътя си. „Реших, докато се разкарвам, да взема едно чувалче и да събирам било бутилки или друго нещо. Да, ама те не свършват – един чувал, втори, трети … Достигнали сме до екокатастрофа. Това е обща заплаха. Въздухът е токсичен, водата, почвата, посевите, плодовете, зеленчуците. Това е всеобщ проблем за всички нас”. С това разбиране двамата потърсиха подкрепата на Община Пазарджик за това да бъдат почистени зелените площи край пътя за Добра вода. Пътят до там вече е изчистен от храсти, стърчащи клони и сухи дървета. С тях ще бъдат обсъдени идеите за облагородяване на зелените пространства.

„До май месец ще имаме яснота какво ще направим. Задължително ще поставим контейнери за отпадъци. Ще работим поляна по поляна. Най-удовлетворен съм от това, че всичко, което сме направили в града, се ползва от хората – всички спортни площадки, зони за отдих и т.н. Мисля, че това е добър опит и добър пример, който ще използваме и занапред”, сподели още кметът на Пазарджик Тодор Попов.