Нестандартно, оригинално, предизвикателно и вълнуващо предложение за абитуриентския бал получи от своите ученици класната на 12 „А“ клас от Гимназия „Аксаков“ в Пазарджик. Ася Мусиевска е учител по География и икономика и момичетата и момчета от нейния клас избраха точно Международния ден на Земята – 22 април, за да я помолят да бъде с тях и на празника им на зрелостта – абитуриентският им бал.

Изработеният предварително клип с поканата до нея и с участието на целия й клас, се завъртя на двата Лед екрана в Пазарджик – на ДКТ „Константин Величков“ и пред сградата на Общината, в момента, в който младежите я изненадаха със специална карта на Гимназия „Аксаков“ и вълнуващо указание към нея. В унисон с професията й и предмета, който преподава, те отправиха предизвикателството към класната си да направи своето географско откритие – да разгадае „Шифъра на 12 А“.

„Уважаема госпожо, в качеството ви на душеприказчик, на заместващ родител, на психолог, на приятел, на „дресьор“ и прочие, Ви информираме, че е необходимо да разкодирате шифъра на 12 „А“. Следвайте Линията на Розата, отбелязана на картата, която сте получили от вестоносеца ни“, предизвикаха я в писмото си до нея зрелостниците на Гимназия „Аксаков“.

На картата с рози и линия те бяха начертали пътя, който класната им трябва да измине, прекосявайки цялото училище, за да открие и да спечели „материализирани обезбодлени през последните 5 години символи на ароматно растение.“ Пътуването им бе белязано от 23 рози, а класната бе „изпитана“ с парола, според която назоваваше номера в класа на всеки „пазител“ на шифъра на 12 „А“ в „Линията на Розата на випуск 2021“.

В края на приключението, аксаковци повториха своята покана към г-жа Мусиевска с видео и с голям транспарант с тяхна снимка, под водопад от цветни балони и конфети,  а класната им каза „ДА!“

За изпроводяк, зрелостниците и класната им засадиха  цяла алея с цветя и храсти, като обещаха да се връщат тук и да се грижат за посаденото от тях.

Ето какво пише в свитъка:

Уважаема госпожо,

В качеството ви на душеприказчик, на заместващ родител, на психолог, на приятел, на „дресьор“ и прочие,

Ви информираме, че е необходимо да разкодирате шифъра на 12 „А“. Следвайте Линията на Розата, отбелязана на картата, която сте получили от вестоносеца ни.

По пътя трябва да откриете материализираните обезбодлени през последните 5 години символи на ароматно растение. Можете да ги получите, след като кажете съответната парола свързана с пазителите им. Те са ключът към разкриване на шифъра  на 12 „А“ и са в бяло, зелено и червено.

Имате право на три опита и при верен отговор пазителите ще ви последват по Пътя на Розата.

С благодарност и пожелания за успех от 23-мата пазители на шифъра на 12 „А“от Гимназия „Аксаков“!

Срок за изпълнение: 22 април 2021 г.