Фото кредит: Илиян Телкеджиев TJphotos

Блокирани спирачки на състезателното „Субару“ са най-вероятната причина за трагедията в планинското рали „Благоевград“, където загина един от участниците – състезателят от София Георги Георгиев. Само преди седмица той и навигаторът му – Васил Георгиев завършиха на 19-то място в окончателното класиране на рали спринт „Пещера“, а на пето място в отборното.

Както вече стана ясно, управляваният от 49-годишния пилот автомобил се удари в бетонна стена в село Делвино и той издъхна.

По време на втората си тренировка – към 16:30 часа, Георгиев финиширал преди самото село, преминава финала и най-вероятно заради блокирани спирачки колата му се завърта надясно и се удря в бетонна стена откъм мястото на шофьора. Пилотът издъхва на място.

Загиналият пилот Георги Георгиев

На трасето е имало медицински екипи и огнеборци, които веднага са били на мястото, но за съжаление мъжът вече е бил мъртъв.

Георги Георгиев е състезател на „АСК Грийн Фокс Моторспорт“ от София.

Снимка: Асен Илиев

По-рано днес бе даден официален старт на планинско изкачване „Благоевград” 2021. Събитието бе уважено от Камен Михайлов, председател на Автомобилна федерация на България, главният секретар на Автомобилната федерация на България – Калоян Станчев, Елвис Георгиев – председател на техническата комисия на федерацията и др.

След трагедията ралито беше прекратено.

Припомняме, че последният смъртен случай в автомобилно състезание у нас беше през 2017 година, когато по време на Рали „Твърдица“ живота си загуби пилота Тодор Славов от Варна.

Драмата със състезателят е и втория случай в планинското първенство, след фаталният удар на габровеца Йордан Миларов в крайпътна скала на пътя към Узана на 26 юли 2014 г., също по време на втората квалификация, след което габровската надпревара е прекратена. Общо 20 са загиналите автосъстезатели в България.

Екипът ни поднася искрени съболезнования на семейството и близките на трагично загиналия Георги Георгиев.