Президентът Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател на „Има такъв народ“ – Антоанета Стефанова.

„В изпълнение на Конституцията ви възлагам мандат за съставяне на правителство“, каза Радев, връчвайки папката на Антоанета Стефанова.

blob:https://www.facebook.com/005295e4-28e7-4717-9818-7dd682d0c0bb

От „Има такъв народ“ от своя страна спазиха обещанието си и върнаха мандата. „Ние вече обявихме, че няма да влизаме в коалиции с партиите на статуквото, защото те са безпринципни. Затова връщаме мандата“, обяви номинираната за премиер Стефанова.

„България се нуждае от редовно и ефективно правителство, но разбирам и вашите мотиви, защото устойчиво правителство не може да бъде създадено на базата на безпринципни договори“, каза на свой ред държавният глава. По думите му българското общество от години очаква парламентът да вземе конкретни решения за изсветляване на изборния процес.

„Не по-малко значима е и устойчивостта в социалната и икономическа политика в условия на криза. В тази връзка са особено важни някои решения на българския парламент. Те трябва да бъдат взети независимо от процедурата по съставяне и излъчване на изпълнителна власт“, каза още Румен Радев.

По думите му трябва да се търси баланс между процедурата по съставяне на правителство, законодателната дейност на Народното събрание и важните предизвикателства пред страната ни.

„Наред с всички предложения, които постъпват и се разглеждат в българското Народно събрание, липсва най-важното – правителството в оставка продължава да не внася предложение за актуализация на бюджета и лишава българските пенсионери, гражданите и бизнеса от подкрепа, в случай че се разпусне НС и се назначи служебно правителство“, каза още държавният глава.