„Липсата на санкции позволява замърсяването на природата“, това каза един от създателите на рибарско сдружение „За Стара река“ – Мариян Христев по време на най-мащабното почистване на крайбрежните зони на едноименната река, в участъка от Пещера до Батак.

То се състоя миналата събота и в него се включиха около сто доброволци, като част от тях бяха служители на „Биовет“ АД. Над триста чувала смет бяха извозени от местата, достъпни за почистване.

Мариян Христев и негови приятели открихме на километри от началната точка на събитието. Над десет бяха чувалите събрани в този участък.

Според групичката от ентусиасти, замърсяването се е извършвало в продължение на години, а тъй като мястото е удобно за спиране, там са били изхвърляни и строителни отпадъци, както и други непотребни вещи, като дрехи и буркани.

Акцията бе подкрепена от „Биовет“ АД с чували, ръкавици, минерална вода и хора. За риболовното сдружение остана дарението от ботуши, направено от „Биовет“ АД . Те бяха раздавани на доброволци, за да могат да навлязат в коритото на реката и да освободят от него насъбралите се около речните храсти и камъни боклуци.

„Много хора вече излизат от страната, виждат как е уреден животът там, радват се на природните паркове и имат желание това да се случи и тук. Но не малко са и онези, които съвсем умишлено се освобождават от отпадъците с ясната мисъл, че няма да бъдат наказани.“ – казва един участниците в почистването и учредител на сдружението – Александър Филипов.

„Всичко опира до съзнанието на хората. Много от тях предпочитат докато пътуват да метнат пластмасовото шише или чаша през прозореца на колата, без да се интересуват къде ще отиде то и какво ще предизвика. Необходими са санкции за подобни неща, хората трябва да започнат да се замислят. Младите вече го правят, нещата ще се променят постепенно.“ – убеден е той.

„Тук няма санкции и няма табели, ако има надпис, че ще ви глобят и една празна бутилка на пътя може да ви струва петстотин лева глоба, ще се замислите дали да го правите“. – допълва млада дама, която казва, че не за първи път участва в подобно събитие.

„Знам със сигурност, че в Германия има санкции и то не малки за замърсяване на околната среда, освен това там законодателството дава шанс на гражданите сами да се контролират. Наши познати бяха изхвърлили пластмасово шише на една от магистралите им. От колата, която ги следвали са се обадили на телефон за сигнали и след около два километра ги спрял полицейски патрул, който ги накарал да се върнат да си приберат отпадъка или ако не искат да платят глоба. По същия начин там контролират и водачите, които извършват неправилни маневри, карат с превишена скорост и по този начин застрашават останалите участници в движението. Ако това се направи и тук, голяма част от отпадъците няма да ги виждаме край пътищата и реките.“ – разказа друг наш събеседник.

„Необходимо е и да се поставят съдове за смет на местата, където най-често хората ходят сред природата. Ако има контейнери, те ще си събират боклука. Едва ли ще го оставят там където са отдъхвали. Друг вариант е общината или сдружението да направи табели, като чрез тях моли туристите да не забравят да върнат отпадъците заедно със себе си. Ако не друго, то поне това може да се направи на първо време“. – предлага млад мъж.

Дискусията може да бъде продължена, тъй като тя дава теми за размисъл не само на институциите, но и на самите граждани. Нищо не ни пречи когато тръгнем на пикник или за риба, да предвидим чувал и за отпадъците, които неминуемо остават след нас. Те могат да бъдат събрани и върнати в градския контейнер, тъй като нито една община в страната не е предвидила разходи за събиране на смет от нерегламентирани сметища.