По традиция на един от най-хубавите християнски празници „Св. Св. Кирил и Методий” и Ден на библиотекаря бяха обявявени наградите на победителите в Националния литературен конкурс„Спас Зафиров”-2021 г., който ежегодно се организира от пещерското НЧ“Развитие – 1873г.“

Събитието е част от културния литературен календар на града на Пещера и предизвиква много вълнения у участниците и техните преподаватели, и семейства.

И тази година в него участваха ученици от 7-ми до 12-ти клас, какъвто е и регламентът на конкурса.

В своите есета авторите демонстрираха много добро владеене на жанра есе, отлично познаване на езиковите норми и боравене с тях, логическа мисъл, умения за правилно структуриране на писмена творба, за формулиране на теза и привеждане на смислени, логически свързани и обосновани доказателства.

Верка Климентова- председател на НЧ“Развитие-1873″ откри церемонията по награждаването на отличените в конкурса участници.

Победител тази година е Ивет Кузева, която бе придружена от своята преподавателка Цветка Петкова.

На трето място се класира друг участник от Пещера. Това е Веселин Николаев Николов; 17г.; Х клас; ОУ „Любен Каравелов“.

Тази година той е по повод 205 години от рождението на Спас Зафиров . Учител, общественик, преводач, автор. Прекланяме се пред делото  на възрожденеца,  учител на Христо Ботев и Иван Вазов в Пловдив, инициатор на първите чествания на празника на славянските просветители в Калофер, Пазарджик и Пловдив.

Да си спомним за него днес :

СПАС ЗАФИРОВ е роден през 1816 г. в Пещера, в семейството на чорбаджи Зафир, което му дава финансовата възможност да завърши Гръцкото училище в Пловдив, а в последствие и университета в Атина.

Там той  решава да се посвети на учителската професия. Владее френски, руски и гръцки език, което го прави високо уважаван и търсен преводач. Завръща се в България и започва работа като учител по гръцки език в училище в Татар Пазарджик, където работи две години, премества се в Пловдив и започва да работи в Гръцкото училище към църквата „Св.Петка”.Заради това, че преподава тайно български език на учениците си, е принуден да напусне Пловдив и се премества в Калофер, където учителства заедно с бащата на Христо Ботев – Ботьо Петков.

Преподава и в Девическото училище в Калофер. Пещерецът е инициатор за празнуването на първия празник за Светите братя Кирил и Методий в Калофер на 11 май 1856г.

Спас Зафиров подчинява живота си на борбата за църковна и национална независимост. Той е първият пещерски поет- от стиховете му се вдъхновява Петко Рачов Славейков. Писател, сътворил книгите: „Блъгарска гъсла”- в съавторство с Цветан Желев – книга за църковно-славянските букви и гръцки ноти, 
„Практическо изучение французкий язик по Олендорфовата метода”- описва метод, в който думите се заучават като отделни единици извън контекста на темата и разговора. ”Катехезис за малки деца”-книга, в която по изключително забавен начин обяснява основните положения в християнското учение, изложени под формата на въпроси и отговори.

Умира на 30 април 1885г. в Пловдив в нищета и тъмнина, в следствие загуба на зрението си.

Пещерци отдават своята почест към неговата памет, като кръщават улица в града с името му, а ежегодно ние от читалището в града ни  организираме  литературен конкурс, носещ неговото име, разказа главен библиотекар Богдана Сиракова.

Тази година темата върху, която разсъждаваха младите хора от 7 до 12 клас беше с тема: „Бащин език – катехизис мой“.

Награждаването откри Верка Климентова- председател на НЧ”Развитие-1873”.

Творбите  им оцени комисия в състав :

Председател:

Златка Златанова – филолог

Членове :

  1. Минка Гемиева – автор и председател на литературен клуб „Искри
  2. Николина Барбутева – педагог, поетеса от гр. Пещера, спечелила множество награди за публикуване и писане  на есета

Златка Златанова-председател на комисията, представи резюме от  работата на комисията и получените резултати.

Ели Рядкова-зам.кмет на Община Пещера, поздрави участниците в конкурса и  връчи наградите.

Отличените  есета са :

За трето място в конкурса се награждава Веселин Николаев Николов; 17г.; Х клас; ОУ „Любен Каравелов“- гр.Пещера

 За второ място в конкурса се награждава  –

Ева Величкова Бельовска, ученичка в X клас на Национална професионална гимназия по полиграфия и фотография – град София

Годишната литературна награда “Спас Зафиров – 2021 г.” и  наградата за първо място в конкурса се присъжда на Ивет Кузева, Х клас, 16 г. от СУ „Свети Климент Охридски“, град Пещера.

Всички наградени участници получиха и сборника с рисунки е есета от конкурса посветен на Народните будители и организиран миналата есен от „Биовет“ АД.