На 16 май 2021 година светът за пореден път ще изрази своята солидарност, съпричастност и подкрепа към хората живеещи с ХИВ/СПИН.  Всяка година, третата неделя на месец май се посвещава на жертвите на коварната болест. За първи път този ден се отбелязва през 1983 г. в Сан Франциско и Ню Йорк. Целта на  инициативите, които се организират е да насърчава диалога вътре в уязвимите общности и подкрепа на действащите политики в областта на ХИВ-превенцията, както и повишаване информираността и чувствителността към този проблем, за намаляване на свързаната с ХИВ/СПИН стигма и ангажиране на обществото в борбата срещу СПИН.

РЗИ Пазарджик, като институция извършваща надзор над това заразно заболяване и свързаната с това социална и обществена отговорност се присъединява към отбелязването на този ден, като обявява периода от 17 до 21 май за Седмица за съпричастност към  хората живещи с ХИВ/СПИН. През седмицата всички желаещи от област Пазарджик могат да проверят своя ХИВ–статус, анонимно и безплатно в лабораторията на здравната инспекция.  Времето, през което могат да се изследват е от 9.00 ч. до 16.00 ч.

През същия период, доброволци от Български младежки Червен кръст ще изнесат лекции в училища от град Пазарджик на тема: „Превенция на ХИВ/СПИН и сексуално рисково поведение“. В социалните мрежи /YouTube/ ще има подкаст по темата.

На 19 май в 12,30 ч. в централна градска част – град Пазарджик, младите червенокръстци ще раздават здравно-информационни материали, предоставени от РЗИ Пазарджик и Общински съвет по наркотични вещества – Пазарджик.