Грубо потъпкване на изборното законодателство и манипулации в изборните резултати, това е една от причините поради, които Републиканци за България не успяха да влязат в предишното Народно събрание, каза днес в Пазарджик лидерът на партията Цветан Цветанов. Той дойде в областния град, за да се срещне с актива на областната организация и да обсъди предстоящите действия на партията по отношение на предсрочните избори през юли.

Положението в областта и страната няма да се промени, ако не бъдат извършени рокади и в местните администрации, каза още Цветанов и посочи пример от Монтана, където две симпатизантки на Републиканци за България са били заставени да гласуват за ГЕРБ, тъй като били учителки и жевеели в село с две секции. По стечение на обстоятелствата се падали в една и съща секция, като в прав текст им било заявено, че ако липсват двата им гласа, те трябва да си търсят друга работа.

Не по-малко фрапиращи случаи споделиха и активисти на партията от Панагюрище, където собствените им гласове и преференциален вот са отсъствали от протокола на изборната секция, в която са гласували.

Съвсем логично ГЕРБ разпозна в Републиканци за България най-големия си противник и репресиите по отношение на нашите хора бяха най-осезаеми, казаха и други участници в срещата.

Цветан Цветанов заяви, че няма да се коалира с нито една партия на предстоящите избори, тъй като на този етап не вижда допирни точки с други политически субекти. Той изрази становище, че трябва да се извърши промяна в ръководствата на Областните дирекции на МВР, които са били използвани като репресивна машина по време на предишните избори. По негови сведения обаче голяма част от шефовете на ОДМВР са си взели неплатен отпуск или са в болничен.

Мнението на Цветан Цветанов е, че рокади трябва да се извършат и в Регионалните инспекторати на образованието, защото те също се използват като добре смазана система за събиране на гласове за ГЕРБ. Той посочи и това, че членовете на РБ трябва да използват социалните мрежи, за да представят политиките на партията, а не да се впускат в хейтърски битки.

Лидерът на РБ очаква отлив от гласовете за ГЕРБ, а също така и разколебаване в част от симпатизантите на Има такъв народ, заради отсъствието на Слави Трифонов от политическата сцена. БСП също е в период на тежка вътрешна конфронтация, а т.нар. нови партии едва ли ще успеят да надскочат резултатите от предходния вот.

Очаква се промяна в броя на хората в листата на Републиканци за България в нашата област, заяви областният председател Атанас Шопов, който призова колегите си да се върнат в предизборния ритъм и да направят позитивна и градивна кампания. Предстои събирането на подписи за участие на Републиканци за България в предстоящия през юли вот.