ГЕРБ и „Има такъв народ” са вкопчени в битка за първото място на предсрочните избори на 11 юли. Ако вотът беше днес, партията на Бойко Борисов би получила 22.8 процента от гласовете на онези избиратели, които със сигурност биха се явили пред урните. Формацията на Слави Трифонов би разчитала на 20.1 процента. Това е разлика в рамките на статистическата грешка.

Данните идват от изследване, проведено и финансирано от „Галъп интернешънъл болкан“. Проучването е направено „лице в лице“ с таблети между 7 и 14 май сред 812 пълнолетни българи.

БСП отново остава трета с 16.1 процента. Следва „Демократична България“ с 11.6 на сто. Така дясната коалиция успява да изпревари, макар и с пренебрежимо малка стойност, ДПС с неговите 11.2 процента. „Изправи се! Мутри, вън!“ отново успява да прескочи бариерата за влизане в парламента с 5.6 на сто. Под чертата остават ВМРО (3.1%), „Българско лято” на Васил Божков (2.8%), „Възраждане“ (2.6%) и „Воля“ (1.4%).

Водещите преговори формации като ВМРО, „Воля“, НФСБ и „Атака“ могат да постигнат общ резултат от близо 5 процента. Автоматичното сумиране обаче не е най-удачен подход в политическите изследвания, отбелязват от „Галъп”.

Активност

57.9% от всички запитани казват, че със сигурност биха гласували. 16.7% вероятно ще гласуват, а 8.3% вероятно няма да го направят. 13.7% казват, че със сигурност няма да отидат до урните. Има и малък дял, които не успяват да отговорят.

Условности

Това е „моментна снимка“ на електоралните нагласи към този момент, която няма как да бъде прогноза за изборен резултат, уточняват социолозите. Снимката няма как дословно да отчете потенциални коалиции – например ГЕРБ-СДС, обединение на националистически формации и др. Минимален процент биха гласували и с „Не подкрепям никого“.