С химна на Пазарджик започна днес Тържествената сесия посветена на утрешния Празник на града. За пореден път съветниците и гостите на заседанието изслушаха прави думите, които ни карат да потръпваме и да се чувстваме горди от това, че живеем и обичаме този тракийски град.

Тържествената сесия има две точки в дневния си ред. Първата от тях бе изпълнена с приветствия, а втората с връчването на почетни знаци и почетни грамоти на видни пазарджиклии, които през последната година оставиха белег в съзнанието на всеки от нас.

Първи на трибуната се изправи кметът Тодор Попов. Чуйте какво каза той.

След него бе поканен новият ни областен управител – Иван Васев, който тази сутрин зае мястото си областна администрация. Това е и първата му публична изява след встъпването му в длъжност. „Искам да поздравя всички присъстващи в залата с предстоящия празник на града и да ви пожелая с разум и отговорност да продължите да работите за благото на хората и развитието на града и общината. В мое лице ще намерите необходимото партньорство за успешна работа с всички структури и органи на местна власт и местно самоуправление“, каза Иван Васев и поздрави в аванс удостоените с „Почетен знак и грамота на община Пазарджик“.

Съветникът Тодор Тодоров поздрави съгражданите си от името на групата от общински съветници в „Новото време“.

Гинче Караминова отправи поздрав към града от името на групата на ПП ГЕРБ.

Г-жа Георгиева емоционално изрази преклонението през деня на правноапостолите Константин и Елена, които са закрилници на нашия граз. Тя говори от името на съветниците от БСП за България.

След тържествените слова дойде ред и на връчването на отличията. Както вече стана ясно, временната комисия по избор на „Почетен гражданин“ реши, че званието няма да бъде присъждано през тази година. Ето защо с „Почетен знак“ бяха удостоени няколко души, както и колективно ВК „Хебър“.

Първият почетен знак получи бизнесменът Емил Йончев, той направи кратка ретроспекция на собствената си дейност в полза на Пазарджик и неговите жители.

За тридесетгодишната си кариера на човек, който възпитава у децата любов към фолклорните танци бе наградена с „Почетен знак“ и  Таня Димитрова.

Колективна награда получиха и спортистите от ВК „Хебър“, като кметът Тодор Попов им каза, че очаква от тях още по-високи спортни постижения, този път на европейските първенства.

Ето как беше връчена наградата:

От името на ВК“Хебър“ говори председателят на Управителния съвет – Александър Иванов.

Четвъртият „Почетен знак“ бе отреден за литературния критик Никола Иванов, той подчерта, че многократно е имал възможност да заеме държавни постове и в Министерство на културата и в Министерство на образованието, но е отказал, с думите на Плутарх – „Живях и работих в малък град, но не го напуснах, за да не стане още по-малък“.

С „Почетна грамота“ бе отличен писателят и председател на Дружеството на писателите – Тодор Каракашев. Ето какво сподели той.

„Почетна грамота“ за заслуги към Пазарджик получи и художникът Константин Анастасов.

С аплодисменти бе посрещната Д-р Мария Пишмишева – Пелева, която е шеф на Инфекциозно отделение в МБАЛ – Пазарджик и изнесе на плещите си продължаващата ковидепидемия.

С „Почетна грамота“ бе награден и доброволецът Иван Вакарелски, който прекара почти три месеца в помощ на Инфекциозно отделение.

Букет за рожден ден

Красив букет и бутилка розе получи журналистката Катя Бузник от сайта Pa-media послучай рождения си ден. Изненадата беше направена от кмета на Пазарджик – Тодор Попов, който най-напред поздрави Катя, а след това зае мястото си на трибуната в Пленарна зала. Присъединяваме се към поздравите и пожеланията на цялата колегия за здраве и благополучие на Катя Бузник. Тя е журналист с дългогодишен опит и е автор на много и запомнящи се текстове.