Празничният 21 май, ден на равноапостолите Константин и Елена започна с тържествена литургия в храма посветен на закрилниците на Пазарджик.

Флавий Валерий Аврелий Константин е римският император, който слага край на преследването на християните в Римската империя, издавайки Миланския едикт. През 330-та година той провъзгласява официално своето решение да превърне Византион в новата столица на империята, която е преименувана на Константинопол /в превод от гръцки – Градът на Константин/. Решението му е почитано близо 1000 години след неговата смърт, през които градът остава столица на Византийската империя.

Свети Константин и Елена е един от магическите празници в народния ни календар, който съчетава почитта към християнските светци и езическия поклон пред огнените божества.

Той е свързан с култа към слънцето и летния огън, както и с преклонението пред небесната светлина. Легендите разказват как нашите предци са притежавали способността да общуват с други светове и с техните божества, за да молят за закрила, милост, здраве, късмет, плодородие, благополучие и други.

21 май е свързан и с Дионисиевите мистерии, които почитат възраждането на природата, огнените танци на нестинарите, магическите пророчества и лечебна сила.

Името Константин в превод от гръцки език означава постоянен и търпелив, а името Елена – светлина, сияние, ореол, а също и избраница.

На 21 май имен ден празнуват: Константин, Елена, Елка, Еленко, Лена, Ленка, Ленко, Еленица, Костадин, Костадинка, Къна, Куна, Коста, Кочо, Койчо, Деница, Динко, Стоянка, Стоян, Светла, Светлана, Стойо, Траяна.

Литийното шествие от храма „Св.Св. Константин и Елена“, където сутринта бе отслужена тържествената литургия за благоденствие издраве на града, пристигна на площада водено от църковния клир.

Час преди това там бе започнал симфоничният концерт на духовия оркестър към Симфоничния оркестър . Мястото на оркестрантите зае църковният клир на владиката дядо Николай, който отслужи тържествен водосвет за здраве и благоденствие на „богоспасяемият град Пазарджик“. Той поздрави жителите и гостите на областния град с Христовото възкресение, като пожела здраве и благополучие на всички.

На фона на химна на Пазарджик кметът Тодор Попов вдигна знамето на града.

Ето и текста на химна на град Пазарджик:

На Тракия зелена във сърцето
покълнал е любимият ни град.
Родопа му е страж със върховете,
свещената земя го прави млад.

Мъжете му са остри като кремък,
жените му са извор на живот,
очите на децата са поеми,
те пазят край Марица моя род.

На бесите тракийските могили
до куполите стъклени блестят.
И всеки тук достоен е и силен –
в града, на континенти кръстопът.

Припев:

Мой Пазарджик, пулсира любовта ти
на кулата с часовника ѝ стар –
под него всеки пътник е приятел,
един пазар, превърнат във олтар.

Автори на текста: Борислав Петров и Митко Начев

Автор на музиката: Маестро Григор Паликаров

Стотици граждани бяха съпричастни със случващото се на площада, сред тях бяха Екатерина Захариева и настоящият зам.-социален министър Надя Клисурска, които бяха поканени на трибуната, за да се присъедиянт към тържествената част на събитието. Редом с кмета Тодор Попов там застана и новият областен управител Иван Васев.

Владиката припомни на миряните, че всяка власт се дава от Бога и фактът, че на последните избори никой не е взел властта, е обезпокоителен. Ето какво каза още той за политиците:

Със Соломонова мъдрост и давидова кротост, с християнска вяра е управлявал Св. Константин, митрополит Николай го призова да помогне и на нашия православен български народ, за да успеем да излезем от затруднението, в което в момента се намираме.

Владиката благодари горещо на кмета Тодор Попов, че е отправил покана за гостуването му днес в Пазарджик. Той подчерта, че освен писмено поканата е направена и с личното присъствие на градоначалника в Пловдив, а кметът е засвидетелствал уважение към църквата. „Аз много обичам Пазарджик, тук има много вярващи хора, които живеят по правилата на Христа. Винаги ми е било приятно да идвам тук, а вашият градоначалник е човек с очи отворени за доброто, той е духовен и се старае да пази духовността.“ – каза владиката и още:

От своя страна Тодор Попов благодари за добрите думи, а в знак на благодарност подари от името на пазарджиклии малка пластика с часовниковата кула, която да му напомня за нашия град. Вижте и чуйте как стана това:

След това кметът поздрави и гражданите с днешнияя празник, като пожела да не спираме да мечтаем, защото мечтите ни дават шанс да продължаваме напред.

За разлика от предишни години до обяд днес нямаше новородено в деня на равноапастолите Св.св. Константин и Елена. Спазена беше традицията децата родени в днешния ден да получат по сто лева от Община Пазарджик. Те бяха връчени от кмета Тодор Попов.

Празничният ден продължава, а довечера на площада ще видим Ицо Хазарта, Орлин Павлов и Силвия Кацарова.