Днес в Пещера седем училища, 200 преподаватели, 1 230 ученика, граждани, общественици и гости на града са събраха за да почетат силата на просветата, да се преклонят пред магическата мощ на словото, защото 24 май е славен и възторжен ден.

Начело на строените възпитаници на пещерските школа бяха знаменосците и техните асистенти, носещи гордите училищни знамена. Празникът започна с тържествен водосвет и освещаване на светините за здраве, умножаване успехите на учениците и на техните преподаватели. По инициатива на Йордан Младенов- кмет на община Пещера, НУ “Михаил Каролиди”, НУ “Михаил Куманов” и ОУ “Л. Каравелов” , които до сега са били без училищни знамена получиха дар- ново училищно знаме.

За първа година кметът  връчи приз “Учител на годината за община Пещера”. След направени номинации от пещерските школа, пръв носител на наградата стана Петко Токмаков, който получи грамота, плакет и парична награда. Наградата бе присъдена за цялостен принос към образователната система, задълбочената му професионална подготовка, постигнатите високи резултати в педагогическата и административно- управленска дейност, както и за приноса му към развитието на институцията и за вложените усилия за организация и реализиране на обучението от разстояние в електронна среда на учениците от  ОУ “Л. Каравелов”.

Днес по повод 24 май бяха наградени с грамота пет автора от литературен клуб „Искри“ от Община Пещера. Те са са отличени в Международния литературен конкурс „Небесни меридиани“ гр. Бат Ям, Израел, и получиха отличията си от кмета Йордан Младенов.