С празнично шествие по бул. “България” бе отбелязан празничният ден на писмеността и словото в Пазарджик. Ученици и учители от всички училища в общината, дейци на културата, шефове на различни институции в областния град стигнаха до паметника на първоучителите св.св. Кирил и Методий, в парка срещу сградата на Община Пазарджик. Кметът Тодор Попов, зам.-кметът Петър Петров и секретарят на Община Пазарджик бяха сред първите, които поведоха шествието. Там бе и областният управител Иван Васев и зам.-социалният министър Надя Клисурска.
Монументът е дело на скулптора Спас Киричев и се предръща ежегодно в притегателен център на 24 май и Деня на народните будители – първи ноември.
С поднасяне на цветя и преклонение пред паметника солунските братя и ГЕРБ-Пазарджик отбеляза 24-ти май. В шествието се включиха областният координатор на ГЕРБ Найден Шопов, областният секретар Гинче Караминова, Йордан Кожухаров, д-р Лозана Василева, Валентина Кайтазова, инж. Валери Вълков, членове и симпатизанти.
Денят на славянската писменост и култура е сред дните, които ни карат да бъдем най-горди от това, че сме българи. Това е ден неразривно свързан с националната ни памет и със съхранението ни като народ през вековете.
На днешния ден засвидетелстваме и уважението си към обществения принос на всички учители, читалищни дейци, хора на културата, науката, журналисти и писатели. Честит празник!
Учениците от ОУ „Професор Иван Батаклиев“ представиха рецитал от стихове и песни, посветени на 24 май. В знак на признателност бяха поднесени цветя пред паметника на Светите братя Кирил и Методий.