Постановката „Дъщерята на самурая“ предшества вчера представянето на книгата „Ако срещнеш Буда, убий го“, двете събития се съчетаха смислово и визуално, а посетителите на кукления спектакъл се запознаха с автора на книгата – Илиян Кузманов. Текстът му е посветен на пътешествията, но не само в света на хората, а и в света на душата.

Характерно за текста е и това, че авторът успява да пресъздаде собствените си преживявания по увлекателен начин и да формулира съвети за преодоляване на Егото, което в много от случаите ни пречи да се движим напред.

Книгата на Илиян Кузманов има и илюстрации, те са дело на тайландска дзен будистка художничка, която пресъздава изкуството на самураите. В древната традиция всеки от тях най-напред изучавал своята писменост, придобивал музикални умения и чак тогава пристъпвал към военното изкуство.

Така приказката за „Химе с голямата шапка“, по която е създаден спектакълът „Дъщерята на самурая“, се вплете в картините и текста на Илиян Кузманов.

На снимката: Част от спектакъла „Дъщерята на самурая“

Представлението е по идея на японския артист Уатару Караки, чийто сценичен псевдоним е Сенджу Такеда. Той има повече от седем години опит с традиционните за страната му марионетки. Псевдонима Такеда получава от своя учител Сенносуке Такеда, което го прави наследник на тази японска традиция.

 На снимката: Илиян Кузманов и актьорите от „Дъщерята на самурая“

Освен играта на марионетките актьорите пресъздадоха и типичният за Япония – театър на сенките. Режисурата на спектакъла е на Любомира Костова, а сценографът е Мила Дикалова. Чрез специфичните похвати на марионетния театър „Такеда“ артистът Уатару Караки представя приказката за Уме Купичката, която никой не познава и не знае защо тя носи на главата си огромна купичка за ориз. Само Итароу, който е най-малкият син на Шогуна, става неин приятел. Двамата се изправят пред различни препятствия, търсейки как да развалят магията на купичката.

Всеки носи в себе си чиста любов и добрина. Това разказват на най-малките зрители персонажите в спектакъла. Благодарение на вълшебната купичка, Уме и Итароу разбират как с вяра и честност, щастието може да бъде постигнато.

Поучителната и истинска историята, както в книгата, така и на сцената ни учи, че щастието на човек зависи единствено от самия него.

Изненада за посетителите бе и коктейлът след представлението, а част от билетите за постановката бяха закупени от фондацията на Илиян Кузманов – „Арт Ангел“.