НАП обяви фирмите длъжници на хазната. Те са над 17 600 и имат борчове от 5000 лв. до 161 млн. лв. към хазната, става ясно от справката. В топ 10 на най-големите длъжници са 4 софийски компании, 3 пловдивски, 1 от Гълъбово и 1 от Перник. Те са натрупали задължения към хазната от 37 млн. лв. до 72 млн. лева. Абсолютен рекордьор за страната е фирма от Кърджали – „Корина БГ“, която дължи 161 млн. лв. към бюджета.

Най-големият длъжник на НАП в областта е фирма НИКС Къмпани ЕООД, според Търговския регистър тя се помещава на ул. „Цар Шишман“ в областния град и неин управител е Петьо Костов, който е свързан с още 32 фирми. В момента НИКС Къмпани дължи на хазната сумата от 24 892 473. 79 лв.

На втора позиция с борч от 9 397 467.84 лв. се подрежда панагюрската фирма Транс сити АД, неин собственик е Ангел Батаклиев, а в съвета на директорите влизат „Никан лайн“ и „Ес Ти Си“ ЕООД.

Третият неиздължен, но значителен борч е собственост на пещерската фирма АСАТ ЕООД, със собственик Анастас Учкунов. Фирмата дължи на НАП – близо осем и половина милиона лева. Друга фирма на същия собственик – Превренфунги ЕООД дължи 3.4 млн лева на държавата. Трета негова фирма „Файко комерс“ се е отбелязала с по-скромен борч към НАП – 3.2 милиона лева. Четвъртата фирма Зива газ ЕООД с управител Анастас Учкунов дължи на хазната – 2.8 милиона лева. Петата му фирма „Инокс техникал“ ЕООД е придобита от двама братя гърци – Николаос и Георгиос Ксилюрис и е адресно регистрирана в Пещера, а към момента дължи 1.6 милиона лева. Следващата му фирма „Асемар“ ЕООД дължи на хазната също 1.6 милиона лева. Поредицата от фирми на Анастас се увеличава с още една – „Ритъм 2015″ЕООД, тя е закупена от Йорданка Енчева и Вера Стоянова, а в момента дължи 1.5 милиона лева.

Четвъртият голям длъжник е Мултикомерс – 97 ЕООД, със собственик Петя Хасърджиева, управител на дружеството е Георги Хасърджиев, а според предмета на дейност фирмата се занимава с развиването на ресторантьорство и хотелиерство. Неиздължената сума на Мултикомерс – 97 ЕООД е в размер на 7 525 113.68 лв.

На пета позиция в черната класация се подрежда Телепов транс логистик ЕООД  от Пазарджик със собственик Ангел Телепов, който е успял да натрупа сумата от 5 873 361.52 лв. Фирмата му „Оникси крауд“ ЕООД също е в списъка на длъжниците, но тя е с по-малък дълг – 1.4 милиона лева.

Шестото място е заето от пазарджишката Род трейд ЕООД, тя се занимава с търговия с горива, а борчът ѝ възлиза на пет и половина милиона лева. Управител на дружеството е  Георги Мирчев, а името му фигурира в още 86 фирми.

На седмото място откриваме отново пазарджишка фирма – Орион 2001 ЕООД, неин управител е Петър Николов, а собственици – братята Иван и Красимир Папазови. Фирмата, която се занимава с търговия с месо и месни произведения дължи на НАП пет и половина милиона лева.

Осмата позиция е заета от пазарджишката Еко – инвест ЕООД, тя е собственост на Бисер Монов, а предметът ѝ на дейност е търговия с хартия и хартиени продукти; търговия с отпадъчни продукти; покупка на стоки или други вещи с цел препродажба в първоначален, преработен или обработен вид. Борчът на Еко-инвест ЕООД е също пет и половина милиона лева.

На девета позиция и с борч от 5.3 милиона лева е велинградската фирма Металика – 5 ЕООД. Тя е собственост на Росен Лагадински.

Десетото място е заето от фирма „Новело“ ЕООД, а тя е собственост на заелият пето място в тази класация Ангел Телепов. Този път обаче дължимата сума е 4.3 милиона лева.

БЕЛОВО

Най-големият длъжник от Белово е Автобусни превози – Септември ООД, фирмата е собственост на Стоянка Димитрова, а неин съдружник е Капка Уручева. Управител на дружеството е Георги Рогов, а дългът е 3.6 млн.лв.

Следващият длъжник на НАП в списъка от Белово е „Върбица лес“ ЕООД, негов собственик е Владимир Димитров, а борчът е в размер на 1.7 милиона лева.

БРАЦИГОВО

Градът се отбелязва в злощастния списък с фирмата „Родопи фунги комерс“ ЕООД. Тя е собственост на Димитър Корев и дължи 2.9 милиона лева.

Още един некоректен длъжник се появява в списъка с дълг от един милион по-малко от предходния – „Хранителни стоки 2016“ ЕООД е собственост на Радосвет Пиошо.

„Стомана СБ 2011“ ЕООД дължи 1.5 милиона лева, а собственик на дружеството е Симеон Стефанов.

ВЕЛИНГРАД

Фирма „Диор – 81“ ЕООД в момента е собственост на Орлин Узунов, той обаче я е придобил от Симеон Малев и Иван Санкев, в момента дружеството дължи на НАП – 1.1 милиона лева.

ПАЗАРДЖИК

АЦ Солар ЕООД, собственост на Цветан Стоилков дължи 3 милиона лева на НАП.

„Стройко 2013“ ЕООД дължи 2.6 милиона лева, фирмата е собственост на Йорданка Димитрова.

Любител на детските филмчета е регистрирал в областния град фирма „Скуби ду“ ЕООД и чрез нея е успял да натрупа борч от 2.3 милиона лева. Настоящият собственик е Валери Чуморлийски, а той е придобил фирмата с огромен дълг от Георги Попов и Марина Нецова. Валери Чуморлийски е управител на още една фирма длъжник – „Транс строй груп“ ЕООД, тя дължи 2.1 милиона лева. Чуморлийски очевидно е колекционер на фирми длъжници, тъй като е купил още една потънала фирма – „Стефани инвест“ ЕООД. Тя е била собственост на Мирослава Феркова и Катерина Вайсилова, в момента фирмата дължи 1.9 милиона лева на НАП.

ПАНАГЮРИЩЕ

Най-големият длъжник на НАП от средногорския град е фирма „Прибор – инвест“ ЕООД, тя е собственост на Румен Стоянов, а борчът е за 2.8 милиона лева.

Градът се отбелязва в черния списък и с „Градина 2010“ ЕООД, собственост на Георги Спасов и дълг в размер на 2.4 милиона лева.

Фирма „Агро логистика плюс“ ЕООД на Деян Колибанеков фигурира в списъка на НАП като длъжник на 2.1 милиона лева.

СЕПТЕМВРИ

Фирма „Раян газ“ ЕООД с управител Ванюша Петрова е в списъка като длъжник на 2.1 милиона лева. Георги Рогов е собственик на „Бизнес консулт 07“ ЕООД, дружеството дължи 1.7 милиона лева, обърнете внимание на това, че същият човек е управител и на друга фирма длъжник, но в Белово.

ЮНАЦИТЕ

Фирма „Тотовски комерс“ ЕООД е адресно регистрирана в селото, фирмата е собственост на Стоян Чалъков и дължи на държавата 2.7 милиона лева.

ДРАГИНОВО

В списъка фигурира фирма „Джеси – 85“ ЕООД, тя е собственост на Реджеб Мазълов и дължи на НАП сумата от 1.9 милиона лева.

ПЕЩЕРА

Михаил Лепаров е собственикът на „Идеа софт“ ЕООД, той е придобил фирмата от Мартин Христов и Иван Коцев, а дружеството дължи на държавата 1.4 милиона лева.

Националната агенция за приходите публикува всички длъжници с имената на фирмите и задълженията им. Това стана в специално създадената рубрика  „Прозрачно управление, където са представени статистическа информация и данни, решенията по Закона за достъп до обществена информация, основните стратегически и оперативни документи и отчетите за дейността на НАП. Информацията ще бъде периодично допълвана, казват от НАП.

Списък на всички фирми длъжници – вижте ТУК.