Пост от блогъра Иво Илиев сеФейсбук, повод за написването му е снимката на корицата на тази статия.  Ето и текста на Иво Илиев.
Уважаеми хора, занимаващи се с туризъм,
Вероятно си имате причина за тези 5 кинта на снимката, която направих преди няколко дни и споделям. Очевидно имате и резултати – видими. Аз не съм хотелиер или туроператор, затова няма как да коментирам дали е правилно или не. Ние от маркетинга целим да създадем пазар, а тук явно такъв не е създаден – затова се включвам с някой и друг съвет от моята област:
1. Не искайте реклама от държавата или от другаде. Ако рекламирате нещо подобно – губите. Като рекламираш нещо, което не е ок – повече хора научават, че не е ок.
2. Махнете тая табела за 5лв. шезлонг и 5лв. чадър. На всеки шезлонг сложете едно ламинирано листче с голям текст „Заповядайте!“ , под който добавете нещо от сорта: „тези чадър и шезлонг са тук заради Вас. Времената са трудни, но ще са по-добри ако се подкрепяме. Затова оставете за ползването им колкото пари прецените на сервитьора, който ще идва на всеки час да предложи вкусна храна и свежи напитки. Мислете и за това, че и други искат да ползват вашето място. Помагаме си сега, за да сме заедно и утре!“
3. Снимайте си табелите и ги пускайте всеки ден по веднъж в социалните медии. После снимайте пълните плажни ивици на пук на хейтъри като мен. Снимайте готиния човек, който е платил 50лв. за 1 час ползване на шезлонга си,защото искрено ви се кефи – и пуснете пост, в който му благодарите. Рекламирайте го с тея 50лв. тоя пост. Ще стане viral, но …
4. Трябва да сте задружни в тези политики. Както сте задружни в протестите и недоволстването, че нямало туристи.
5. Нещата са прости. Аудиторията преди е била достатъчно голяма, за да имате оборот дори да нямате завръщащи се лоялни клиенти. Дългосрочно това е като да се простреляте в крака. Днес аудиторията е оскъдна, а вие сте твърде много. Значи търсите начини хората да се връщат при вас. Кои хора са с най-голяма възможност да се връщат? Българите. Кои българи – мислете сами.
6. Не е нужно целия набор услуги да е при вас. Партнирайте си с местни бизнеси (ресторанти, барове, козметични салони, спа студиа, транспортни фирми, шата и изби и пр.) в района, за да предложите на туристите пакетни преживявания по тяхно желание през всеки ден от почивката им с осигурен транспорт – заплащащи се допълнително. Да… Всичко това коства усилия, днес не е като вчера и докато е криза бизнесът ви няма да работи на автопилот като предни години.
7. Направете от всеки клиент – рекламна позиция. Ако се снимат и тагнат на вашето място – черпете ги една лимонада🙂
Изградете политики за лоялност.
8. Обучете персонала на комуникацията с клиента. Най-елементарното нещо е като отиде човек от персонала при клиент първото изречение да е „Всичко наред ли е?“, А последното да е „Благодаря Ви! Желая ви приятна почивка! Оставаме на Ваше разположение!“. Хората няма да ви посещават ако срещу тях има отегчени тулупи, гледащи ги криво 24/7.
Много акъл може да се даде и не знам доколко ще е адекватно, тъй като кусури лесно се търсят. Истината е, че тези неща ви куцат и са ви го казвали ваши клиенти от много години насам. Кризата днес ви помага да спрете да отричате хроничните си проблеми отпреди нея.
И днес не знаете как да комуникирате с клиента, как да си рекламирате услугите, как да инвестирате в развитие на бранда си. Това показват икономическите ви показатели, които никога няма да са толерантни към вас – ще са обективни.
Разбира се, чакате държавата да даде ей така едни пари и под достатъчен натиск знаете, че ще го направи. Но това показва още веднъж неспособността три пари да бъдат изкарани от бизнеса ви… Което значи, че бизнесът ви има проблем, който ще остане след финансирането от държавата.
Кризата ви дава право да изберете да мислите по един от двата начина:
1. „Българите сега ще им е трудно и ще ги е страх да ходят където и да е, а чужденците кой знае кога ще се върнат отново. Дай да ги издоим на макс с всичко възможно“
2. „И догодина ще имам нужда от туристи“
Можете да хейтите и да се вайкате. Можете и да се възползвате от фйидбека на хората. Защото заради хората бизнесът ви ще съществува изобщо. Не заради рекламата или друго.
P.S.: Тоя туристически сайт в статия за бг туризма какъв голям банер за почивка в Анталия има, а?