Значителни са разликите между тестовото гласуване с машини, проведено в сградата на Народното събрание на 27 май, и вторият подобен експеримент в софийското село Доброславци на 30 май, съобщи вестник „СЕГА“.

При първия тест участваха предимно парламентарни служители и беше отбелязан силен резултат – 75 гласували на устройството за един час, тоест, по-малко от минута на човек. Различният профил на избирателите в Доброславци обаче е свалил броя им двойно – до 36 избиратели на час, гласували средно за минута и 13 секунди. Това се разбира от доклада на члена на ЦИК Цветозар Томов, който организира гласуването в селото.

В него са участвали 41 мъже и 53 жени, тоест, по-малко от планираните 100 души. На най-бавно гласувалия му е отнело 4 минути и 11 секунди. Най-бързо се е справил младеж – за 16 секунди. Времето между двама гласуващи, при което машината стои празна е между 20 и 26 секунди.

Най-младите – от 18 до 29 години, се справят за минута и 7 секунди от получаването на смарткартата за машината до връщането й. Най-малко е времето при хората на възраст от 30 до 39 години – 49 секунди. Избирателите в групата от 40 до 49 г. гласуват за минута и 12 секунди, а тези от 50 до 59 г. – за минута и 6 секунди. Във всички възрастови групи под 60 години времето е относително равномерно. „Това е един много окуражаващ резултат”, коментира Томов. Проблемът е при избирателите от 60 години нагоре, при които времето се удължава до средно минута и 36 секунди.

Най-бързи са висшистите – минута и 1 секунда. Следват среднистите с минута и 17 секунди. При хората с по-ниско от средното образование времето за гласуване рязко скача до 2 минути и 12 секунди.

При избирателите, които са се изправяли и преди пред машините, времето за гласуване слиза на 1 минута, докато при онези, за които устройствата са нещо ново, е минута и 18 секунди. Това означава, че запознаването с машините спестява 18 секунди на следващо гласуване. Томов разказа, че около 20 човека в Доброславци са поискали да гласуват повторно и времето им рязко е спаднало с между 20 и 26 секунди.

Изненадващо е колко по-лошо се справят мъжете от жените. Мъжете са гласували за минута и 26 секунди, а жените за минута и 3 секунди.

Критичната група са мъжете над 60 години с образование по-ниско от средното, обобщи Томов. За да окуражи колегите си, той сподели, че близо 50 процента от участниците в Доброславци са успели да гласуват за по-малко от 45 секунди. „Това темпо наистина е постижимо, но за хора, които имат опит с машинното гласуване и са относително добре образовани”, посочи членът на ЦИК.

КЪДЕ МОЖЕМ ДА СЕ ТЕСТВАМЕ

В интернет могат да бъдат открити два симулатора на машинна гласуване. Единият е разработен от екипа на „Ти броиш”. Желаещите могат да се тестват тук:

https://tibroish.bg/ti-glasuvash

„В момента е налична бета версия подходяща за компютър, а до 3 дни ще са налични и приложения за смартфон и таблет”, разказа Ивайло Мирчев от „Демократична България”.