„Ние имаме традиция да награждаваме всички наши отличени деца, които са постигнали резултати независимо в какви сфери на живота“. Така кметът Тодор Попов посрещна участниците от Математическата гимназия, представили се изключително добре  на Националната олимпиадата по информационни технологии.

Стоян Хайдушки в категория „Разпределени уеб предложения“ е с първи резултат на теста в цяла България,  крайна оценка Отличен 6 и носител на званието „Лауреат“.

Дебютантките Ая Кожухарова в категория „Мултимедийни игри и симулации“, Мила Чачова и Станимира Станчева в категория „Мултимедийни проекти“, са също с много добри оценки.

На всички тях кметът на Пазарджик връчи грамоти, културен чек и парична премия за постигнатите резултати.

„Това, че вие на тази възраст сте успели да постигнете  такива резултати в областта, в която  се образовате, е достойно за уважение. Моите усилия, както и през годините са били, ще бъдат насочени в подкрепа на заслужилите наши съграждани. Ние сме направили тази програма, за да можем да стимулираме в различните аспекти на нашия динамичен живот успелите хора. Независимо дали са на 6 или 66 години. Всеки един, когато  направи нещо добро и полезно за себе си, а после добро и полезно за мястото, в което живее, работи, учи  – той е нашият човек. Аз харесвам победителите, амбициозните хора, които формират обществено мнение и имат мечти и амбиции. Винаги трябва да се стремите да сте най-добри. Животът всеки ден е някакво състезание. И ние всеки ден трябва да се доказваме, Всеки ден вземаме решения. Трябва да се стремим 90% от тях да са правилни. Така лека-полека се превръщаме в успешни хора. Бъдете умни всеки ден, развивайте се и имайте самочувствието на млади хора, които са успели.“, призова младите математици Тодор Попов.

„В Пазарджик през тези години успяхме да постигнем много неща в различни сфери, защото всяка година запазваме това, което сме направили и надграждаме. Аз се радвам, че вече имаме традиции и хора, които да ги правят. Радвам се, че имаме на кого да помагаме.

Браво на вас, скъпи млади приятели. Много се гордеем с това, което сте постигнали. Вие сте част от нашия млад интелектуален елит. Гордейте се,“ пожела Тодор Попов на учениците и техните преподаватели и ръководители.

Експертът от РУ на МОН – Пазарджик г-жа Дулчева благодари на кмета Попов за проявеното внимание и отношение. Провокирана от казаното от Тодор Попов тя отбеляза, че думата пример трябва по-често да се повтаря.

„Аз съм 21 години експерт и 2/3 от тези години съм прекарала по време на националните олимпиади по информационни технологии само и единствено с вашата подкрепа – и финансово, и организационно. Аз смятам, че и това е добрият пример, който и млади и стари трябва да виждат, защото ръководителят, освен, че трябва да взима решения и да носи голямата отговорност, той наистина трябва да бъде и за пример. Това е нещото,  което си струва. Да, наистина са финансови средства, наистина са някакви ангажименти, но  лично аз никога не съм се скъпила   нито във време, нито в енергия, нито в емоция, ако щете, защото най-хубавите емоции съм преживявала с тези деца. Защото знам какъв труд стои зад един такъв проект, колко много лишения, и от страна на техните ръководители, и от страна на децата. Искрено ви благодаря, в най-човешкия смисъл на тази дума. Благодаря на човек, който ме е подкрепял за тази олимпиада вече 14-а година – това сте вие и вашият екип. Примерът трябва да го показваме и аз никъде не съм спестила това. Винаги колегите от другите региони, хората от министерството на образованието са знаели, че групата от Пазарджик пристига организирано, в добър хотел са настанени, със собствен превоз и въобще е създадена организация благодарение кмета на град Пазарджик“, сподели  госпожа Дулчева.

Преподавател на отличените ученици е Валя Малинова и голяма част от успехите на децата се дължат на нейното умение да преподава знания и да изисква от своите възпитаници – трудолюбие и отговорност.

 

  • Стоян Хайдушки (12б клас) – категория „Разпределени уеб приложения“ 11-12 клас

Проект: http://pzhps.eu/

Проектът разпределено интернет приложение „Система за управление на ПЖПС“ има за цел да предостави централизирана платформа за съхранение и управление на подвижния железопътен състав на дадена железопътна администрация. Дава се възможност за проследяване на положението на различните вагони и локомотиви из републиканската мрежа, тяхното състояние и техническо обслужване. Предоставя се възможност за подаване на сигнали за нередност от пътниците на даден влак. Уебсайтът предлага решение на споменатият проблем, като той бива полезен не само в професионален аспект, но и за самите пътуващи.

 

  • Ая Кожухарова (9д клас) – категория „Мултимедийни игри и симулации“ 8-10 клас

https://everything-design.000webhostapp.com/bg/index.html

 

КОЯ СЪМ АЗ?

Аз съм ученичка в 9 клас, от училище ПМГ „Константин Величков“ – град Пазарджик. Винаги съм имала засилен интерес към различните технологии, за това и избрах специалност „Приложно програмиране“, но винаги съм се насочвала и към изобразителните изкуства като рисуване, фотография и т.н. Мислех си, че различните ми интереси са в прекалено далечни сфери и ще трябва да избирам измежду им, но след това открих професията графичен дизайнер и колкото повече се интересувах – толкова повече се засилваше и интересът ми. След няколко проекта осъзнах, че ще ми е от полза да имам място, където да ги качвам и организирам. И какво по-практично за тази цел от интерактивно портфолио, което сама поддържам? Ето как се роди и идеята за този проект…

 

  • Мила Чачова и Станимира Станчева (7 клас) – категория „Мултимедийни проекти“ 5-7 клас

www.onway.free.bg

Темата на проекта ни е: „На път… към здравословния живот“

Какво съдържа сайтът ни:

Здравословни рецепти и начин на живот

Ще ви споделим полезни, а същевременно и вкусни рецепти, чрез които ще накарате организмът ви да се почувства здрав.

Полезни тренировки и съвети

Ще ви покажем упражнения, които ще подържат тялото ви във форма и ще ви дадем насоки как да не го претоварвате излишно.

Подобряване на мозъчната дейност

Ще ви запознаем с едни логически и много интересни задачи, които ще развият мозъка, въображението и логическото ви мислене.