Крайбрежието на язовир Батак ще бъде почистено от доброволци тази събота, съобщиха от пещерското риболовно сдружение „За Стара река“. Те ще бъдат там в подкрепа на инициаторите от велинградското сдружение „Нилет“, а към тях се присъединиха „Офроуд клуб 4×4 Велинград“, „Да запазим природата за децата ни“, „Еко къмпинг Батак“, Община Ракитово, кметство Дорково.

Спомоществователи на събитието са: Еко инвест, те осигуряват материали и транспорт на боклука, Грийнпийс България – безвъзмездно осигуряват ръкавици и чували.

Целта е акцията да обхване бреговете на целия язовир. Чували и ръкавици ще бъдат раздадени от организаторите, но все пак е препоръчително да се носят плътни ръкавици. Храна не е предвидена, за това е добре желаещите да присъстват, да си носят. Замърсяванията са мозаечно разпръснати и ще се наложи да се правят обходи, туристически обувки и/или ботуши са наложителни, казват от сдружение „За Стара река“.

Началният час на събитието е 8.00 ч., а сборните пунктове са:

1. Сборен пункт при контра стена, това сборният пункт на Рибарско сдружение „Нилет“. От там ще се обхване територията до м.Бункера.
2. Сборен пункт на паркинга на бившия ресторант Джантата. Сборен пункт на Еко къмпинг Батак. От този сборен пункт ще се обхване територията от втечалото под х-л Орбита до контра стената.
3. Сборен пункт на паркинга на разклона за Доспат. Там ще се включи сдружение „За Стара река“, този пункт ще обхване територията около м. Стрелбището и м. Скъсаният път.
4. Сборен пункт на паркинга на х-л Дъното. Там ще координира кампанията организацията „Да спасим природата за нашите деца“, гр. Пазарджик.
За хора с малки деца, препоръчваме този пункт. Подготвени са изненади за тях.
5. Сборен пункт на водната кула при голямата Стенат, м. Дъното. За този пункт отговаря организацията „Изчисти ме“. От този пункт ще се обхване територията до м. Бункера.

Припомняме, че риболовците от „За Стара река“ организираха на 8 май най-мащабното почистване на бреговете на Стара река, а над 300 чувала смет бяха извозени от участъците, в които се реализира проектът. Над 16 км бяха обходени от близо сто човека в рамките на пет часа. В почистването се включиха цели семейства от Пещера. Събитието намери подкрепа в лицето на „Биовет“ АД и Община Пещера.

„Всички желаещи са добре дошли. Ще се радваме да участвате и да направим заедно природата ,хората около нас и света по добри. Благодаря на всички организатори и хора който участват в нашата кауза“. – апелират от „За Стара река“.