Всички граждани, които вече са получили сертификат за успешно преминал ваксинационен цикъл срещу COVID-19, ще могат да преиздадат своя документ в европейския формат безплатно на сайта на Националната здравно-информационна система www.his.bg, в секция „Аз и моето семейство“.

Няма да се изисква електронен подпис. Хората, които имат сертификат, но искат електронен вариант, ще го получат през същия сайт, като въведат ЕГН, номер на лична карта и националния референтен номер на една от двете ваксини, които са описани в стария документ.

Преиздаването на стария формуляр с такъв, който отговаря на европейските критерии, ще е безплатно.

Днес след 14.00 часа ще имате възможност да изтеглите цифровия вариант на европейския зелен сертификат за ваксинация срещу COVID-19. Важно е да се отбележи, че зелен сертификат ще могат да изтеглят само притежателите на стария вариант на документа.

За целта трябва да въведете ЕГН, номер на лична карта и Националния референтен номер (НРН), който се намира в долния ляв ъгъл на стария сертификат. Останалите потребители могат да получат европейския формат на документа през личното медицинско досие на пациента, чрез квалифициран електронен подпис (КЕП), от личния си общопрактикуващ лекар или от ваксинационния център, поставил ваксините.

Карантините ще отпаднат за притежателите на сертификат

Преди около две седмици държавите членки и Европейският парламент се договориха за въвеждането на сертификат с QR код. Освен информация за ваксините, той ще съдържа и данни за проведени тестове или доказателство за прекарано заболяване от Ковид, които също дават право на безпроблемно пътуване из Стария континент.

И към момента държавите в ЕС издават сертификати за извършени имунизации срещу коронавирус, които обаче сега трябва да бъдат адаптирани и включени в една обща електронна платформа. Притежателите на сертификат трябва да бъдат освободени от задължението за тестване или карантиране, ако епидемичната обстановка го позволява. Отделните европейски държави ще имат също така правото да зачитат ваксини, които не са одобрени на ниво Европейския съюз.