В началото на летния сезон още остава отворен въпроса за цената на чадърите и шезлонгите по родното Черноморие. На места услугата ще ни струва 8 лева на ден, а на други ще е напълно безплатна.

В „Слънчев бряг“ цените на плажните принадлежности са с 50% по-ниски в сравнение с упоменатите цени в концесионния договор, съобщава Нова тв.

На север от мостика цената е 4.50 лв. От другата страна на централния плаж в курорта, цената е с 50 стотинки по-висока.

„Вече подписахме за „Слънчев бряг“. Цената на чадър тази година ще е 5 лв.“, обясни представител на концесионера Кирил Спасов като уточни, че това е намаление с 50%. На плажа вече са осигурени спасителни двойки, медицинско обслужване, ежедневно почистване и дезинфекциране.

На юг – в Равда и Несебър, цената остава същата – по 8 лв. за чадър и шезлонг. В Поморие табелите за сянка на плажа са по 5 лв.

За комплект плажни принадлежности на южния плаж в Поморие това лято трябва да отделим сумата от 15 лв.
На плаж „Бургас – север“ за втора поредна година концесионерите са избрали да предлагат напълно безплатно ползване на чадъри и шезлонги. Готови сме. Имаме зони с разположени чадъри, с плажни принадлежности“, обясни концесионерът на плажа Симеон Цветков.

На плажа в Крайморие това лято цената на сянката ще е намалена наполовина. За чадър и шезлонг ще се плаща по 5 лв., а шалтета и масички ще са бонус към комплекта.

В Созопол цената остава така, както е заложена в договора. „Тази година на централния плаж плажните принадлежности ще са 7 лв. на брой. Това е цената, която е спечелена по концесионен договор. За всички плажове самата икономическа обосновка е много различна“, обясни Кирил Спасов, представител на концесионера.

На договорна цена ще работи концесионерът на плаж „Приморско-юг“. Там чадър и шезлонг ще се предоставят срещу 7 лв.

По Северното Черноморие сянката е „по-тънка“ като цената е от 0 до 6 лв. За това лято всеки концесионер е преценил с колко ще са намалени цените.

„Имаме най-различни варианти. Например в „Албена“ чадърите и шезлонгите са по 1 лв, което е 90% намаление от стандартната цена. На „Златни пясъци“ намалението е около 50%, т.е. шезлонг – 6 лв. и чадър отново 6 лв.“, каза проф. Стоян Маринов, член на УС на Варненската туристическа камара.

От туристическия бранш са категорични, че плажовете са напълно изрядни за сезона. Туристите също смятат така. С отпадането на част от противоепидемичните мерки плажовете по Северното Черноморие вече се радват на туристи.