Ветко Арабаджиев е регистриран като водач на листата на ПК „Движение заедно за промяна“ в нашия избирателен район, по лична карта той все още се води Вълчо, това е и причината да не бъде забелязан първоначално от медиите.

Маринела Арабаджиева заедно със съпруга си Ветко/Вълчо Арабаджиев е обвиняема за участие в организирана престъпна група за данъчни измами и пране на пари. Двамата бяха пуснати под домашен арест след като излежаха повече от година в ареста. В момента на регистрацията на листата на същата политическа коалиция в Бургас, където е пета в списъка – Арабаджиева е била с електронна гривна за проследяване.

Няма проблем да се кандидатират, тъй като нямат влязла в сила присъда и не е под запрещение. Кандидатурата им за народното събрание ги брани от задържане и повдигане на ново обвинение по време на предизборната кампания до окончателното обявяване на резултатите, коментираха юристи.

Със същия мотив избирателната комисия в Бургас вече пусна за участие в изборите бизнесмена Миню Стайков, който също е обвиняем по дело, което се гледа в Специализирания наказателен съд.

Кампанията на Арабаджиеви вероятно ще се води в социалните мрежи и медиите, тъй като и двамата са под домашен арест.

Кой е Ветко Арабаджиев?

Роден е  на 9 януари 1956 година в Асеновград.  Промените през 1989 г. го заварват като финансист в месокомбината в Пловдив. Туристическият му бизнес стартира с фирмата „Виктория – 89“.  Арабаджиеви започват да развиват първите си хотели през 1996 г. Началото е хотел „Марица” в Пловдив.

Днес управляват хотелите „Маринела” в София, „Пампорово” в едноименния курорт, летните хотели в комплекс „Елените”, „Виктория палас”, „Чайка бийч”, „Метропол” и „Аркадия” в Слънчев бряг и комплекс „Хасиенда бийч” в Созопол.  В два от тези хотели – столичният „Маринела“ и пловдивският „Марица“, започна акцията на разследващите за укриване на данъци и пране на пари.  Съпругата му Маринела Арабаджиева е родена в Пловдив, завършила е педагогика, международен туризъм и пространствен дизайн.

Двамата имат 4 деца – най-малкият Вълчо, който бе задържан при акцията и освободен срещу 20 000 лв., отговаря за ресторант Bulgar в хотел „Маринела“, големият син Владимир се занимава със захарните заводи, двете дъщери също са ангажирани в туристическия бизнес.  Ветко Арабаджиев, който се е наричал Вълчо (а според други Вътко), преди да промени името си, е регистриран като агент Стефан през юли 1989 г., съобщи през 2014 г. Комисията по досиетата. Решението ѝ бе публикувано през септември.

Арабаджиев бе осветлен като член на управителен орган и съдружник във фирма „Шугар енд Моласес“ ООД и като кредитен милионер към банка „Хеброс“.  С решението си от 10 септември 2014 г. Комисията по досиетата съобщи, че разполага с данни, удостоверяващи принадлежност на Вълчо Кузмов Арабаджиев към службите и след 10 ноември 1989 г.  Арабаджиев се сочи като първия български бизнесмен, който притежава два частни самолета,известен е със страстта си към луксозни коли.  През 2016-а около фамилията се заговори усилено заради текст за лошото стопанисване на един от емблематичните комплекси по Черноморието – Елените.

Тогава разказ за злополучна почивка в комплекса бе публикуван в блога „Мама Нинджа“ и събра стотици хиляди преглеждания.

Още по-голям скандал избухна година по-рано, когато новите стопани на Японския хотел (Кемпински) в София решиха да изкоренят емблематичните японски вишни пред входа му и да ги заменят със светещи палми. Тогава хотелът бе прекръстен на съпругата на Ветко Арабаджиев – Маринела, и до ден-днешен носи нейното име. Той бе и един от основните хотели за настаняване на делегатите по време на българското европредседателство.