В залата на къща-музей „П. К. Яворов“ в Чирпан се проведе представяне на авторите от литературен клуб „Искри“ при НЧ „Развитие – 1873“ – гр. Пещера – Николина Барбутева, Георги Връбчев, Симеон Ботев, Памела Мекушина, Веселина Пепеланова и Христо Милчев.

Това е първа групова изява на клуба, в която авторите представиха историята на литературния кръжок, читалищния живот в град Пещера, пътят на своето творчество и бъдещети се творчески планове. Литратурната вечер събра пещерски творци от различни възрасти, но обединени от идеята да популяризират града и писането си.

Пещерската група заинтригува чирпанлии с младите си попълнения на литературния небосклон и с разнородната тематика в работата на авторите. Също високо бяха оценени постиженията на пещерци в национални и международни литературни конкурси. Напомняме, че петима пещерски автори заеха призови места в Международния литературен конкурс „Небесни меридиани“, проведен в Израел.

Първа Николина Барбутева представи работата на клуб „Искри“, неговата история и предизвикателствата, пред които е изправен клубът днес. Отдели специално внимание на ролята на главния библиотекар Богдана Сиракова, която е била ценен партньор на всички пещерски творци в изграждането им като утвърдени имена не само на местна почва, но и на международно ниво.

Геогри Връбчев сподели за своите вдъхновения и как обвързаността с родното читалище го е оформила във времето като творец и като едно от най-ярките имена в съвременната проза.

Симеон Ботев сподели за увлеченията си към историята и как двете му големи страсти – история и литература, са се претворили по един чудесен начин, за да се роди първият му роман „Преследването или седемте дни на дервиша“.

Памела Мекушина сподели за своя творчески път от училищната скамейка до трепетите и надеждите на младия студент, който гради себе си като бъдещ специалист и творец-новатор.

Веселина Пепеланова бе най-младият участник в литературната вечер – само на 19 години, но с чар на истинска Лолита сподели за „Думите, които не казах на глас“. Това не е просто заглавието на първата стихосбирка на авторката, а нейната изповед.

Христо Милчев разказа за своето вдъхновение, което черпи от класика Шекспир и за създаването на книгата „Фирмата създател на чуден приятел“, която може и да е фентъзи за деца, но определено като всяка детска книжка и тази може да се каже, че е насочена към възрастните, за да преоткрият себе си и да си спомнят, че някога и те са били деца.

Срещата завърши с вокално изпълнение на Николина Барбутева, снимки и много автографи.

На събитието присъстваха представители на община Чирпан, местни културни дейци и много почитатели на писаното слово.