Десети рожден ден отбеляза вчера в Пазарджик “Център за социална рехабилитация и интеграция на лица с онкологични заболявания”, той е създаден през 2011 г. от пазарджиклийката Мария Чергарова и до днес е място, където намират помощ и подкрепа десетки жени застигнати от най-страшната диагноза.

Събитието се състоя под патронажа на кмета на Община Пазарджик Тодор Попов, а гости на ръководителката Мария Чергарова и потребителите на Центъра бяха хората, които през годините помагаха за неговото развитие. Сред тях бе и Екатерина Захариева, която преди четири години дари подвижен ехограф и принтер, на стойност 6 200 лв. С тази придобивка и жените, и мъжете от областта могат да си направят безплатни профилактични изследвания за рак на гърдата, рак на простатата и щитовидната жлеза.

Социалната дейност от създаването си до днес е работила с 451 потребители. Предимно жени са потърсили помощ за възстановяване от онкологично заболяване. Психологическа подкрепа, образователни инициативи, социална работа, рехабилитационна дейност, трудово-терепевтична дейност, изнесени обучения, това са само част от дейностите, с които може да се помогне в Центъра, разказва Мария Чергарова.

Потребителиките общуват помежду си, те си оказват голяма подкрепа в преодоляването на болестта. 45 са потребителите на Центъра в момента.Те ползват и прегледи и медицински услуги без направления при личен лекар, а преди пандемията са празнували заедно рождени и именни дни.

„Хубавото е това, че през тези години сме помогнали на много хора, на един да сме помогнали – има смисъл. Никой не е застрахован, че няма да го застигне това предизвикателство, много е важно да имаш хора покрай теб, които да ти вдъхнат надежда, кураж. И в крайна сметка специалисти, които да ти помогнат, радвам се, че толкова години го правят те, ние сме помагали с чувство за осъзната необходимост.“ – каза Тодор Попов.

На събитието присъстваха и ексобластния управител Стефан Мирев, главният секретар на областна администрация Светлана Карталов присъства на събитието и поздрави ръководителят на Центъра Мария Чергарова от името на областния управител Иван Васев.

„Отбелязахме не само юбилея на центъра, но и отново припомнихме, защо тяхната кауза е важна. Пожелавам им да не се предават, защото доброто винаги ще намира приятели. “ – каза Мирев.