Стотици хора посрещнаха изгрева на Еньовден сред природата, както това са правили нашите предци. Те браха билки в деня, когато почитаме рождението на Йоан Предтеча, а според преданията билките в този ден са особено целебни. За голяма част от дамите, които днес излезнаха за изгрева, посрещането на слънцето и броденето в росата са станали традиция в този ден. Представяме ви дамите от Бяга, Исперихово и Брацигово, които още в пет часа бяха на поляните, където събраха жълт кантарион, риган, лайка и еньовче.

Точно по изгрев всеки трябва да се обърне с лице към него и през рамо да наблюдава сянката си. Отразява ли се тя цяла, човекът ще бъде здрав през годината, а очертае ли се наполовина – ще боледува.

Смята се още, че на Еньовден различните треви и билки имат най-голяма лечебна сила, особено на изгрев слънце.

От набраните билки, между които на първо място е еньовчето, жените правят еньовски китки и венци, вързани с червен конец.

Еньовските китки и венци се окачват на различни места из дома и през годината ги използват за лек — с тях кадят болните, запойват ги или ги окъпват с вода, в която са топили китките или венцитe.

Почитането на празника направиха и от Народно читалище „Никола Вапцаров“ в Бяга. Облечени в народни носии жените събраха първите летни билки и в 16 ч. днес, в самото читалище ще има чаено парти. Там ще има и изложба на хербарии, събрани от децата, които участват в различни извънкласни форми към читалището.

„Хербариите, които ще покажем днес са правени през различни години, като много от тях са от далечната 1982-ра. Искаме да научим децата да разпознават отделните лечебни растения и самите те да продължат традицията с тяхното събиране. Хубаво е децата да научат имената на билките, а също така и коя за какво служи.“ – разказа инициаторката на събитието Димитрия Ламбрева.

Според нея традициите са оцелели до днес, защото винаги е имало кой да ги предава на следващите поколения. От години насам на Еньовден Димитрия и останалите дами участвали в посрещането на изгрева почитат празника на слънцето. Но едва през тази година решили да си направят снимки. Част от тях виждате и вие.

Билки браха и жените организирани от читалището в Исперихово, инициаторка за отбелязването на традицията е Екатерина Стефанова.

Вярва се, че в нощта срещу Еньовден, звездите слизат на земята и омайват тревите и цветята, придавайки им магическа целебна сила. В нощта срещу Еньовден билките имат най-голяма сила, всяка магия хваща и всяко гадание се сбъдва. А, за за сте здрави през цялата година, не пропускайте, на Еньовден, рано сутринта, преди изгрев слънце, да се измиете в течаща вода или да се отъркаляте в росата. Вярва се, че преди да “тръгне към зима”, слънцето се окъпва в изворите и реките и прави водата лековита. После се отърсва и росата, която пада от него, е с особена магическа сила. Затова през тази нощ водата в реките и кладенците на този ден е лечебна и магическа. След като се изкъпе във водите, слънцето поема своя обратен път към зимата. Народът вярва, че сутринта на празника, когато изгрява, слънцето “трепти” и “играе”. И който види това, ще бъде здрав през цялата година.

С Еньовден е свързан обичаят „Еньова буля“, при който едно момиче бивало облечено като булка и пророкувало, като пеело къси стихове за щастието и женитбата на момите в селото.

В Брацигово почитат Йоан Предтеча при параклиса „Свети свети Петър и Павел“. Всяка година там посрещат зората група ентусиастки организирани от Анастасия Клянчева. Тази година нямаше изключение. Билките вече са събрани, а здравето – гарантирано.