Науката, образованието и иновациите са ключови за бъдещето на Европа, заяви еврокомисарят Мария Габриел

 

14 години след приемането ни в ЕС получаваме уникалния шанс през новия програмен период да работим с огромен финансов ресурс от Европа за България. Важно е да  направим така, че всички български граждани да имат достъп до еврофондовете и европрограмите.

Това е възможно само с обединения на усилията на институциите и гражданите, с преодоляване на трудностите и препятствията, с изграждането на мостове, а не с чертаенето на разделителни линии в българското общество.

Това заяви председателят на ПП Обединени земеделци Петя Ставрева при откриването на  конференцията „Европейските програми в подкрепа на евроинтеграцията и  икономическото развитие на България“.

Форумът, организиран от ПП Обединени земеделци, се проведе на 26 юни в Пазарджик. Специален гост беше Еврокомисарят Мария Габриел. В него участваха също зам.-председателят на Обединени земеделци инж. Емил Йончев, членове на ръководството на партията, кметове и общински съветници, земеделски производители и представители на бизнеса от региона.

Поставяме акцент върху новите възможности и предизвикателства в процеса на усвояването на еврофондовете, защото европейските хоризонти пред местната власт, земеделските стопани и бизнеса са големи, каза още Петя Ставрева.

От Обединени земеделци винаги сме настоявали за развитие на България на регионите – за децентрализация на работа с европейските пари, за насочване на повече средства към малките населени места, за стартиране на регионални програми, които могат да ограничат процеса на обезлюдяване на цели територии в страната. И тук ролята на европейските програми е ключова, заяви пред форума Петя Ставрева.

Ставрева направи препратка към борбата с демографската криза и посочи, че тя не е възможна без дългосрочна стратегия за адекватна регионална и аграрна политика. Защото в условията на криза земеделският сектор може да създаде нови работни места и да промени перспективата за развитие на регионите. По време на пандемията станахме свидетели на важната роля на земеделските производители и като стожер на продоволствената сигурност, припомни тя.

 

Тя изтъкна, че успешното развитие на регионите до голяма степен зависи от компетентната местна власт. Ако погледнем как се усвояват средствата по  оперативните програми и програмата за развитие на селските райони виждаме, че милиарди евро са изплатени за общински проекти. В някои общини има повече проекти, в друго по-малко, но всички работят с европейски ресурс.

 

Ставрева акцентира на насърчаването на биоземеделието за сметка на конвенционалното производство на земеделски продукти. По думите й ще има нови правила и изисквания, значителна бюрокрация и много очаквания фермерите бързо да се адаптират към задаващите се на хоризонта промени.

За първи път екологията ще доминира в планирането на земеделското производство и ще е определяща за доходите на фермерите. Тази сериозна трансформация ще се отрази и на бизнесмодела на производството и ще рефлектира върху себестойността на продукцията, посочи Ставрева.

 

Председателят на Обединени земеделци заяви категорично, че в Европа не трябва да има двоен стандарт по отношение на качеството на храните и цените на стоките и услугите. И тук, според нея, България трябва да бъде много активна в прилагането на политики и иницииране на законодателство, които да се противопоставят на тези негативни тенденции.

 

Науката, образованието и иновациите са ключови за бъдещето на Европа, заяви еврокомисарят Мария Габриел. Тя изтъкна, че бюджетът за програмата „Хоризонт Европа“ е 95,5 млрд. Евро, а за „Еразъм +“ е постигнато политическо споразумение за над 28 млрд. Евро. Целта на двете програми, по думите й, е да бъдат „по-приобщаващи“.

Еврокомисарят припомни, че по програмата „Хоризонт 2020“ 5,6% от средствата отиват за финансиране на проекти от страните от т. нар. ЕС 13, сред които е и България, докато останалите средства се разпределят между 15 други държави. А  „Хоризонт Европа“ е с трайно увеличен бюджет за държавите от ЕС 13, изтъкна тя.

Мария Габриел подчерта ролята на мисиите по „Хоризонт Европа“. Те могат да се справят с ключови предизвикателства като екологичната и цифрова трансформация, раковите заболявания, постигането на климатично-неутрални градове, чисти води и здравословни почви и храни, каза тя.

Новостите в програмата „Еразъм +“  са виртуалната мобилност, подкрепата за професионалното образование и иновациите в преподаването.

Мария Габриел е убедена, че „няма глупава или луда идея“. Мотото ми е – никой да не бъде изоставен зад борда, каза тя и отново подчерта, че адмирира иновативното мислене.

Инж. Емил Йончев – Генерален директор на КОЛОВАГ АД и зам.-председател на ПП Обединени земеделци, говори за внедряването на иновативни производства и технологии на бъдещето в българския бизнес като част от стратегията на ЕС за борбата с бедността и глобалното затопляне.

Планетата е в критично състояние заради глобалното затопляне, всеки от дизеловите продукти води до парников ефект. Пътят за преодоляването на този проблем е внедряването на модерните технолотии в производството, подречта инж. Йончев.

Той представи пред аудиторията супермодерните вагони за интермодален транспорт, които са продукт на КОЛОВАГ АД. Зaвoдът пpoизвeждa двa типa интepмoдaлни вaгoни. Πъpвият ca т.нap. джoб-вaгoни. Hapичaт ce „джoб“, тъй ĸaтo гyмитe нa пoлypeмapĸeтaтa влизaт в cпeциaлни „джoбoвe“ нa ниcĸaтa жп плaтфopмa, зa дa ce пpeвoзвaт бeзoпacнo в гaбapитa пoд ĸoнтaĸтнaтa мpeжa. Teзи джoб-вaгoни cпecтявaт финанси на aвтoмoбилнитe пpeвoзвaчи за тoл тaĸcи, за гopивo и ĸoмaндиpoвъчни. Не на последно място задръстванията, разрушаването на пътищата и катастрофите. Oтдeлнo oт вcичĸo тoвa пpeвoзът нa пoлypeмapĸeтaтa c джoб-вaгoни,  пecти oтдeлянeтo нa xиляди тoнoвe вpeдни eмиcии в aтмocфepaтa, подчерта Емил Йончев.

Дpyг тип интepмoдaлeн вaгoн e тoзи, ĸoйтo пpeвoзвa caмo ĸoнтeйнepи. Те пecтят дизeлoвo гopивo зa xлaдилнитe aгpeгaти, вpeдни eмиcии и шyм.               Патент на завода са електрифицираните джоб-вагони, добави той.

Иновативната технология е изцяло разработка на български инженери, каза генералният директор на КОЛОВАГ АД. Заводат е водещ производител в Европа. Подобно производство има само в още един завод в Словакия.

Вагоноремонтният завод в Септември изнася интермодални вагони за Швейцария, Австрия и Полша, както и зa нaй-гoлямaтa бългapcĸa aвтoмoбилнa ĸoмпaния – плoвдивcĸaтa ΠИMK.  „БДЖ-Товарни превози“ обаче досега не е проявила интерес към модерните вагони.

С тази иновативна технология подпомагаме борбата срещу глобалното затопляне, каза генералният директор на КОЛОВАГ АД инж. Емил Йончев.

На форума бяха дискутирани възможностите за работа с европейски програми през следващия програмен период, приоритетите в дневния ред на Европа и предизвикателствата за  страната ни, както и българският опит в усвояването на европейските  фондове.

Акцентирано беше на възможностите, от които може да се възползва България, в следващия програмен период в областта на иновациите и новите технологии, насочени към бизнеса и земеделието.

Пресцентър на ПП Обединени земеделци