Интервю с Димитър ПЕТКОВ, водач на листата на Национално обединение на десницата

Г-н Петков, съгласна ли е коалицията Национално обединение на десницата да направи компромис и да подкрепи БСП и „Да, България“ в един следващ кабинет?

България има нужда от промяна, но за нас – нормалните хора, промяната от сегашното статукво не може да бъде в лицето на съюз между старите просъветски социалисти, в лицето на БСП и цялата им компания от сателити, и новите, модерни леви в лицето на “Да, България”. Смисълът на промяната трябва да бъде връщане към ценностите на дясното, което е постоянно и в отговорите си, и в принципите си. Многобройните компромиси, уж с добри намерения, не създадоха възможността в България да се развие модерна и просперираща икономика. А целите и задачите на десницата, когато тя възникна преди тридесет години бяха точно такива. Затова и създадохме това перспективно обединение включващо за сега, БЗНС, КОД, БДФ (Български Демократичен Форум), СЕК (Средна европейска класа).Знаем че десните принципи приложени в България без компромис, ще създадат необходимите условия за прогрес, както това се случи в проспериращите днес останали бивши комунистически държави.

Как се ражда корупцията?

Корупция възниква в точките на контакт между публичната среда, която определя правилата и финансирането, и частния интерес, който търси да спечели това финансиране и определени поръчки. Решението не е едно, но е свързано с ясното разграничаване и публичност точно на тези точки на контакт. Първо обществото трябва да има дневен ред и да си даде сметка какво е работа на държавата, и какво – не. И абсолютно законодателно през ясна политическа воля да ограничи възможността на държавата да се разпростира в точките на контакт с предприемачите и с частната икономика. Защото не й е това работата. Това е политическо решениеВторото – на законодателно ниво процедурите, по които се осъществяват тези правила трябва да бъдат изключително ясни и да не подлежат на тълкуване. Това са двете неща, които могат да ни доведат до намаляване на индекса на корупция. Важна е и личната отговорност. Ако има хора, които са допринесли за това да има лоши практики, качеството на живот да е влошено, парите от данъците ни да не отиват по предназначение, а в джобовете на някакви хора, те трябва да бъдат посочени и да понесат цялата тежест на закона. Според нас, в Национално обединение на десницата, ГЕРБ е изключително виновна, че с многобройните си компромиси с правото, със законността, с десните принципи, в крайна сметка допусна днес да е възможно връщането на символите на комунистическия провал – Румен Гечев и Жан Виденов. Именно заради компромисите с десните принципи, извършени през последните години, днес тези имена се връщат в българската политика не със скандал и архаичен комунизъм, а като легитимна алтернатива. Истината е, че на България е нужна дълбока промяна. Там, където е нужно, трябва да има ревизия и да има смяна на хора. Смяната на калинки е безкрайно важна, но между възможността да направиш промяна и да смениш хора с професионална експертиза има огромна разлика. Едното е промяна, а другото е смяна. Да смениш експерти и сложиш например стари, но верни (често бивши милиционери) не е правилното и отговорно решение. Между възможността да промениш България към добро, като я върнеш  към ценностипринципитрадиция и основата, и това да правиш революция, като да сменяш всички, за да ги сочиш с пръст, има огромна разлика. Българската десница е тук, за да могат хората да имат такъв избор.

Какви са предложенията на НОД?

Националното Обединение на Десницата предлагаме да се унифицира в единен кодекс всички изисквания към малкия и средния бизнес. Ако само това се промени, ние всички ще се събудим в различна държава. За големите обществени поръчки решението, което дава Националното Обединение на Десницата е да се променят критериите за обществените поръчки. Професионалните гилдии – инженерингови, строителни, здравни, образователни, университетски, трябва да дадат критериите и параметрите на това. Сега това не е така.
Национално обединение на десницата настоява обхвата на този публичен регистър да бъде променен. И то да бъде променен с включване на всички, които имат публично отношение към дебата за това накъде се движи обществото. Защото извън политическите партии и работодателските организации, и синдикатите, и голямо количество НПО-та се занимават с политика: обясняват какви трябва да бъдат данъците, защитават определени интереси, разказани като интересите на една малка група общност. А хората знаят ли откъде са им доходите? Затова този дебат трябва да бъде много по-широко обществен за да постигне търсеният резултат. Готови сме със законодателни инициативи не само в тази област. Естествено в областта на земеделието, по отношение целите за въздействие, фиксиране на максимален размер на обработвани декари за подпомагане, мерки за контрол на реализирани инвестиции.

Работим върху нов Закон за защита на семейството и нов Закон за защита на детето, който наистина да защитава детството му, а не да го излага на рисковете на нездрави въздействия извън семейството.

 Кои са хората във Вашата листа?

В листата ни са почтени и образовани хора, свързани с  Пазарджик. Защото в цивилизования свят за да си действително народен представител, трябва да имаш „корен“, да си генетично свързан, познат да си в квартала, в селото или в града. Да си от региона. Това дава смисъл и основание да се бориш за защита на интересите на гражданите живеещи тук. Да си достоен съгражданин.

 

Димитър Петков е с агрономическо образование, с дълъг управленски и административен опит, с разнообразна обществена дейност.

 

 

 

 

 

 

 

Лъчезар Минев е адвокат, има и икономическо образование, завършил е и Национална Спортна Академия.

 

 

 

 

 

 

Димитрина Кацарова е с икономическо образование. Професионалният и опит е в банковата и юридическата сфера.

 

 

 

 

 

 

 

Ивайло Спасов е завършил Публична администрация. Занимава се с управление на човешки ресурси и администриране. Активно работи по каузи, като намаляване на шума и подобряване на градската среда, достъпно и бързо административно обслужване, прозрачност в управлението, запазване на чистотата на българския език.

 

 

 

Николай Николов е с икономическо образование, експерт Трудова заетост.

 

 

 

 

 

 

 

Мая Пейчинска е машинен инженер, завършила е ВИХВП Пловдив, работи в нотариална кантора.

 

 

 

 

 

 

 

Мария Сиракова е с икономическо образование.

 

Купуването и продаването на гласове е престъпление!