Ако сте забравили, все още имате време да се организирате, да запалите автомобила и да посрещнете утрешния изгрев на морския бряг! Синоптичната прогноза е благоприятна за посрещане на слънцето, и ако все още не сте си подарили това изживяване – не го отлагайте! Емоцията и гледката си струват!

Традицията е свързана с хипи движението за посрещане на изгрева на 1 юли. Символичното посрещане на изгрева е осмисляно като посрещане на ново начало и очакване на по-добро бъдеще от участниците. Името на празника се свързва с известната песен July Morning на Юрая Хийп от 1971 година. Празникът „Джулая“ е самобитен за България и се счита, че тук по нашите ширини е възникнал като протест срещу комунистическата власт, изразен в значението и внушението на едноименната песен. След падането на комунистическия режим обаче традицията продължава да съществува и въодушевлението от първите сутрешни лъчи, като символ на зараждащия се живот е все още основна причина хората да го честват. Представата за „Джулая“ е прочута и днес. Сега тя има смисъл на бягство от града от цивилизацията, на протест срещу собственото Аз и пълно освобождаване на личността от оковите на големия град. В по-друг смисъл, това е просто едно начало на лятото.

Така вече няколко десетилетия на всеки 30 юни срещу първи юли много хора се събират по българското крайбрежие на Черно море, за да посрещнат заедно изгрева на Слънцето. Така смятат, че се пречистват пред него, някои правят връзка с езически или религиозни обреди. Джулай морнинг ще се празнува и на бургаския плаж. Община Бургас и приятели ще организират събитието на традиционното място със сцена горе от лявата страна на Моста и възможност публиката да се разположи долу на пясъка. Музикалната част ще започне в 20:00 часа. Шест банди ще свирят до 3 часа след полунощ.

Едно от най-атрактивните посрещания на първия юлски изгрев във вътрешността на страната организират в Павликени. Макар да си нямат морски бряг местната администрация организира концерт, който започва тази вечер в 20:00 часа, а големите звезди са АХАТ.

Ето какво още разказва Уикипедия за възникването на идеята за „Джулая“:

Годината беше 1980, мястото – южният плаж във Варна, участниците – четири или пет човека,  а идеята беше на покойният Виолин Станкович /основател и фронтмен на група Луцифер/. През есента на повечето от нас предстоеше да влязат в казармата, а това беше последното ни безгрижно лято. Ние естественно го използвахме на пълни обороти с малко спане и много щуротии. Всичко стана по случайност и без никаква предварителна подготовка, просто Вили каза: Ей искате ли да прекараме една нощ на плажа и да гледаме изгрева на сутринта?  Естественно всички бяхме ЗА и така започна всичко. След това си казахме, че ще бъде добре да се събираме всяко лято на този ден. В периода от 1980 до 1983 нямахме никаква възможност не само да се събираме, но и да се виждаме, тъй като ни изпратиха войници в различни краища на страната, за да я пазим от „лошите империалисти, които само чакаха удобен момент, за да ни превземат и заробят”. След това и пътищата ни се разделиха, като само Вили остана верен на тази идея и на музиката естествено. Следващата известна сбирка по този повод беше 1984, след това през 1985 /пак на южният плаж във Варна/. Едва през 1986 идеята започна да набира популярност и се проведе първото събиране в с. Камен бряг. След това всичко вече е известно…