Какво свързва правните науки и запазването на старите сгради? 

Александра Стеркова постави във фокуса на вниманието темата за съхраняването на паметниците на културата и на общата ни памет, към които новите варвари често хвърлят лакомо око. Не към сградите, а към централното им място в града и виждат в него мол, хотел или бизнес сграда. Стеркова е експерт в Комисията по образование, култура, наука и културно многообразие в Столичната община.

На Алекс й пука. Пали се например, когато говори за театър „Ренесанс“, оцелял през режима на комунистите като профсъюзен дом „Георги Димитров“, за да завърши като чалга клуб. Бижуто, създадено от едни от най-големите български архитекти, Никола Лазаров, беше поредното набелязано за събаряне и за строеж на петзвезден хотел. А после, познайте, и тази историческа сграда, както и царските конюшни, както и тютюневите складове в Пловдив, стана жертва на пожар. Случайност?

Александра Стеркова повежда дълга битка за архитектурното богатство. Първата й битка и първата й победа в Столичния общинския съвет. В края на 2020 г. общинарите приемат предложението й, внесено заедно с колегите й от „Демократична България“ ценните стари сгради да бъдат обследвани – какво е състоянието им, колко са, къде са.

 

Тя има ключова роля в замразяването на апетитите за законодателна промяна, която щеше да въведе принципа на мълчаливо съгласие при разрешенията за преустройство на сгради – паметници на културата. Не само в София, а във всеки град в България. Промяна, която бе вкарана тихомълком през други проекти, нямащи нищо общо с културата, за да не бъде засечена от обществото.

Всеки уважаващ себе си град в Европа и по света е превърнал паметниците на културата в своя запазена марка и магнит за туризъм. Не и у нас. Няма никакви адекватни мерки за недвижимото ни културно наследство, заради безхаберието на общината, управляваната от 16 г. от двама кметове на ГЕРБ – Бойко Борисов и Йорданка Фандъкова. Стеркова отказва да позволи рушенето на Стара София, създадена от големи имена в българската, чешката, австрийската архитектура.

Това е част от нашата култура, то ни определя, дава корени, създава ни небе, за да развием потенциала си като хора и като общество, казва Алекс.

Какво кара адвокат по търговско и облигационно право да се занимава с култура? Културата е спойката, която ни определя като нация и от най-ранна възраст ни дава посока. Няма политики, хората на изкуството и експертите работят на мускули, всеки ден е усилие, блъскане в препятствия, поставени от силните на деня и приятелите на властта. Когато започна пандемията например музикантите написаха отчаяно писмо и чак тогава Борисов се съгласи „да даде помощи на около 1000 души“. Как „ги дава“, от своите лични пари ли? Защо ги нарича унизително „помощи“? Как прецени каква да е сумата и за колко души да е? Пълна мистерия е по какъв начин се вземат решенията за изразходването на обществените ресурси и това е част от непрозрачното управление на ГЕРБ, чиито финансов министър нарече самоосигуряващите се, а сред тях и хората на културата, „маргинали“.

Алекс решава да влезе в политиката след призива на лидера на „Да, България“ Христо Иванов към младите хора: „Политизирайте се!“.  Добрата й кариера не е достатъчна, за да се чувства добре в общество, загубило надежда. Условията за труд и заплатите често са окаяни, условията за бизнес са невъзможни, няма нормални пенсии за възрастните, няма пари за образование, нито за здравеопазване. На година корупцията източва от бюджета 10 млрд. лв. – огромна сума, която би осигурила финансиране за важните за хората неща, независимо дали са в Пазарджик, в София или на село. Вместо това корупцията буквално убива обществото.

За Александра Стеркова всичко се крепи на свободата, а в основата на свободата на България са законността и модернизацията, която помага на всеки човек да развие потенциала си. България има невероятен човешки и природен ресурс за туризъм – културен, исторически, балнеологичен и т.н. Туризмът може да свърже без усилие балнео лечебните процедури и културата, като покаже на света използваните още от древността български минерални бани. Кое пречеше досега това да стане? Още повече, че страната ни е втора в Европа по находища на минерална и изворна вода.

Адвокатската практика на Александра ѝ създава задълбочен поглед върху бизнес средата и промените, които ще помогнат на предприемчивите честни хора. Тя вярва, че развитието на уникалните дадености на регионите ще тласне развитието на цялото общество и на страната.

Да, България може много повече и в туризма, и в културата, в иновациите и технологиите,  вярва Алекс. Когато некомпетентните и непочтените си тръгнат, ще отворят пространство за младите и пълни с идеи хора. За това ново поколение корупцията е мръсната тайна на държавата, с която трябва да приключим. Тогава ще станем нормална държава.

Александра Стеркова е кандидат за депутат от „Демократична България“ в област Пазарджик – номер 23 в бюлетината, преференция 102.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!