От ЦИК представиха демоверсия на бюлетината за изборите за Народно събрание на 11 юли. Този път бюлетината е на 2 страници. Гласуването не е трудно, категорични са от комисията. Цялата процедура отнема около минута. В 1115 секции в страната ще се гласува с две устройства. Това обявиха днес от ЦИК на специална пресконференция.

Ето как да гласуваме с машина:

1. Член на СИК ви дава карта за гласуване. КАРТАТА се поставя в мигащия слот долу С ЧИПА НАГОРЕ И НАПРЕД. Смарт картата леко прищраква, когато прави контакт. Тя влиза наполовина в слота, а не като при картите на банкомата.

2. На екрана се появява анимация като слънце, което се завърта няколко пъти, докато зарежда.
3. Появява се първа страница на БЮЛЕТИНАТА.
4. Намирате партията, за която искате да гласувате, ако тя не е на първата страница с бутон СЛЕДВАЩ прелиствате на втората страница.
5. С показалеца натискате номера на избраната от вас партия, а след като тя се маркира, по същия начин избирате преференция.
6. Когато сте направили своя избор, натискате бутон ПРЕГЛЕД.
7. На монитора ще се появи името на партията за която вече сте гласували и името на преференциалния ви вот, ако това е вашият избор натискате бутон ГЛАСУВАЙ.
8. Машината ще ви изпринти малко листче, на което ще видите това, което видяхте преди това на екрана. Името на партията и преференцията. Вземете разписката, сгънете я внимателно и я пуснете в кутията за гласуване.
9. Върнете картата на Секционната избирателна комисия.