„Въпросът е не дали трябва да бъде изграден западен обходен път на град Пазарджик – категорично трябва да бъде изграден. Въпросът е колко ще струва изграждането на тези 6 километра обходен път и какво ще бъде качеството им?“ 

Това се казва в публична позиция на кандидатите за народни представители на „БСП за България“ и общинските съветници от БСП в Общински съвет Пазарджик след като вчера стана ясно, че на 22 юни е прекратена обществената поръчка за проектирането и изграждането на Западния околовръстен път на Пазарджик на стойност 67 350 000 лв. Решението е на председателя на УС на АПИ инж. Апостол Минчев, а мотивите са неподходящи оферти или такива, които не отговарят на условията.

В нея се казва още:

„Прекратяването на обществената поръчка не е прекратяване на проекта, а пресичане на обичайния модел на „узаконяване“ на завишени цени за изпълнение на инфраструктурни проекти.

Важно е хората от Пазарджик да подкрепят държавата си сега, защото тя най-сетне се върна на мястото си и се намеси в схемите със „златните“ цени за изграждане на километър път. Държавата не е виновна, нито действа срещу хората, както се опитва да внуши кметът на община Пазарджик.

И тук е мястото на още един въпрос: Защо местната власт в Пазарджик в лицето на кмета не настоява за информация и прозрачност по слабостите на обществената поръчка, а директно застава в защита на заложените в нея параметри, рамо до рамо с бившия премиер и бившите управляващи от ГЕРБ?

Една част от отговора е ясен – боли, когато на светло излизат механизмите за отклоняване на публични пари. Другата част от отговора вече няма значение – проектът с цена от близо 11,5 милиона лева цена на километър – няма да се случи.

Общинските съветници на БСП в община Пазарджик и бъдещите представители на БСП в Народното събрание се ангажират в рамките на правомощията си, да помогнат за бързото изясняване на проблема и за стартиране на нова процедура по реализирането на проекта на реални цени.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!