Перспективата за почистване ви натъжава, защото предстоящата операция за чистота очевидно ще отнеме огромно количество време и усилия? Тайните на поддържането на реда всеки ден ще ви помогат да избегнете всичко това или поне да се намали мащабът на генералното почистване.

Системата за домакинство Fly ни учи как да почистваме бързо и ефективно.

Цялата къща е условно разделена на 5 зони: кухня, коридор, баня, всекидневна/хол, спалня (или както е удобно за вас).
Всеки ден трябва да отделяте точно 15 минути за работа в една зона. Когато имате време, но действайте само в една зона. Следващата седмица е определена за друга зона, която по ваша преценка заслужава да се почисти.

Навикът да почиствате за 15 минути всеки ден идва след около месец „тренировка“. Вместо да почистваме през уикендите или преди да припаднем от умора вечер, ние постоянно почистваме, но по 15 минути на ден.

Другата малка тайна за да не е разхвърляно, веднага връщайте всяка вещ на мястото ѝ след като сте я ползвали. Обикновено разхвърляни дрехи, разпилени в антрето чехли и обувки, създават усещането за неподреденост, ако отделите само няколко минути да оставите дрехите в коша за пране, а чехлите или обувките в шкафа – всичко си е наред. Другият основен момент са вещите поставени не за украса, а за по-лесно върху мебелите. Намерете им място и ги прибирайте. Така няма да събират прах и пак ще знаете постоянно къде са. Последната тайна в почистването на къщата – нещата на всеки член на семейството се държат на специално място, запазено само за него. Това е най-ефективният метод за поддържане реда в дома.

Ежеседмично остава само да почистите с прахосмукачката и праха по мебелите.

Изхвърлете всичко излишно от дома си!

Психолозите казват: когато изхвърляме боклук от апартамента, се освобождаваме от проблемите, разтоварваме не само килерите, но и главата си, ставаме по-леки и позитивни. И докато не изхвърлите старите неща, на тяхно място никога няма да дойде ново.

Има много методи за справяне с боклуците:

✿ Когато почиствате апартамент, задайте си въпроса: „Ако се преместя в нов апартамент, бих ли взела това нещо със себе си?“ Ако няма място за него във въображаем нов дом, изхвърлете го безмилостно.

✿ Веднъж месечно се разхождайте из апартамента с чанта в ръце и не забравяйте да съберете поне 10 неща, с които можете да се разделите. В това число влизат празни кутийки от сладолед, измити бурканчета и шишета.

✿ Ако наистина сте Плюшкин, оставете нощно шкафче или рафт в килера за вещите, които никога няма да ви потрябват. Поставете всички неща от пукнатата чашка за кафе до тостера, когото никога няма да занесете на поправка. Когато боклукът стане толкова много, че запълни рафта, ще трябва да решите кой от боклуците е най-много боклук и така, или иначе да изхвърлите нещо.

✿ Желязно правило: ако нещо не е необходимо шест месеца, време е да го изпратите в коша (или да го дадете на някого).

✿ Нещото трябва да предизвиква усмивка, положителни и приятни емоции, а не размисли по темата: „Точно сега нямам нужда от това, но е жалко да го изхвърлям“.

Няколко малки хитринки

Обикновено след рожден ден или друг повод за тържество се обезкуражаваме от количеството на мръсните съдове, натрупани край мивката. Петната по покривката на масата и платнените салфетки, кърпите за ръце и съдове и още малко неща, които са се нацапали докато празнувахте. Като начало си пуснете любимата музика, тя ще ви зареди с настроение като за празник, а не за предстоящите досадни домакински дейности. Нищо не ви пречи и малко да си потанцувате.

✿ Започнете със зареждане на мръсното пране в пералната машина. Заредете съдомиалната, а всичко, което не можете да поберете в нея поставете в кухненската мивка. Запушете я с тапата и накиснете всички съдове с топла вода. След известно време просто трябва да измиете тенджерите и тиганите, това ще е в пъти по-лесно, ако се заемете веднага да ги почиствате.

✿ Нанесете почистващ препарат върху ваната, мивката и тоалетната. Докато чистите хола след гостите, препаратите ще са си свършили работата и трябва само да изплакнете.

✿ Когато почиствате банята е хубаво преди това да я напълните с пара от топлата вода. Докато сте заети с почистването на нещо друго, банята ви ще се напълни с пара. След това мръсотията ще се измие по-бързо.

✿ Използвайте спрей за почистване на прозорци, огледала, мебели – той е по-бърз, по-ефективен и по-икономичен.

✿ Не пренебрегвайте новите продукти – супер парцали, супер кърпички, супер мопове. Това не са скъпи демонстрации, а неща, които улесняват живота.

Не забравяйте!

✿ Апартаментът ще има изряден външен вид, ако всички хоризонтални повърхности в него са свободни и чисти.

✿ Ако стъклените и огледалните повърхности са прашни или оцветени, апартаментът никога няма да изглежда чист.
Вземете кошница или кутия и съберете разпръснатите дребни неща в нея.

✿ В кухнята поставете тенджери и чинии в шкафовете и храната в хладилника, за да избегнете усещането, че сте затрупани.

✿ Избършете меката мебел с влажна гъба: без косми и прах, тя ще изглежда свежа и нова.

http://pzdnes.com/2016/04/17/%d0%ba%d0%b0%d0%ba-%d0%b4%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d1%87%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b8%d0%bc-%d0%b4%d0%be%d0%bc%d0%b0-%d1%81%d0%b8-%d0%b8-%d1%82%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%b4%d0%b0-%d0%bd%d0%b8-%d0%b4%d0%be%d0%bd/