ГЕРБ иска оставката на ЦИК. Причина за това е организацията на вота в чужбина. Това стана ясно на брифинг, в който участваха Георг Георгиев и Тома Биков.

„Ако гласуването в чужбина беше гвоздеят на програмата на т.нар. нови почтени реформаторски партии, то там видяхме най-много проблеми. Методически указания бяха дадени само два дни, преди вота. Продължава да не се дава информация и за техниците, които са настройвали машините“, заяви Георг Георгиев.

Той посочи, че членовете на секционни комисии зад граница са опитали да се свържат с ЦИК, но оттам не са отговаряли на телефонните обаждания. Според Георгиев персонална отговорност за проблемите носят Цветозар Томов и Любомир Гаврилов.

„Тези хора са длъжни да поемат отговорност за този хаос. Така желаната избирателна активност и даването на право на хората да гласуват е прекрасно. Но тези хора бяха излъгани. Има риск вотът им да не бъде зачетен”, смята Георгиев.

„Чакаме Шумен, Стара Загора и София област. Защо ги чакаме, никой не може да каже. Дори Бойко Рашков е изчезнал, заедно с изчезналата изборна секция от Лондон. Сигурно е тръгнал да я търси. Докато преди изборите ловеше домоуправители и кмета на Бата със списъка от сватбата на дъщеря си, сега той се е покрил. Но вече имаме резултати от ромските махали, където печелят Слави Трифонов и ДПС”, каза Тома Биков.

Изненадващо в брифинга се включи и лидера на партията Бойко Борисов, който сподели какво прави Рашков – по думите му, вътрешният министър пише призовки. Рашков е призовал Борисов на разпит.

„Радев имаше една задача – да организира честни избори. Мен ме интересува кои са техниците. Аз съм разкрил десетки печатници за фалшиви пари. Стотици са тези, които съм хванал да правят пластики за банкови карти. Не случайно и от САЩ поименно похвалиха България. Когато този техник държи три пластики, знаем ли коя ни дава? Нали щяха да са по-бързи резултатите? Два дни чакаме да излязат 2%. Там хората правят чудеса процентите да станат 25 на 23. Ако ние управлявахме, представяте ли си какво щеше да бъде? Голяма част от тези техници са били чужденци – от Венецуела, от този край. Те са податливи, могат да направят с тези пластики каквото си искат. Два дни броим два процента, а през това време ми пращат призовка да ме плашат. Не се плаша, Рашков. Но ела и ме разпитай лично ти. Пак ви бих, каквото и да правите”, каза Борисов.

Той призова политическите лидери да поемат отговорност, тъй като са подкрепяли протестите и Слави Трифонов, а сега не коментират и се държат, по думите на Борисов, като „ощипани госпожици”.

„Вие ходехте в телевизията на Слави, от ГЕРБ никой не е. Вече имате ромските гласове. Рашков затова го няма. Защото като излязат, ще стане ясно, че „Има такъв народ” и другите партии печелят там. Това е, не защото много са ги заобичали за един месец, а защото така ги наплашиха. Ние също имаме резултати там, но защото сме имали ромски депутати. Сега Рашков като гледа резултатите – как ние сме купували гласове? Другите какво са правили, Рашков докато им е гостувал”, попита лидерът на ГЕРБ.

Борисов определи като самозванство и това, че Трифонов се е обявил за победител, преди да са излезли официалните резултати от ЦИК. Според него има и реален риск от трети избори.