ЦИК обяви окончателното разпределение на мандатите на партиите, които намериха място в 46-тото Народно събрание. Както вече оповестихме ГЕРБ ще има трима депутати от нашия избирателен район – водачката на листата Екатерина Захариева, Стефан Мирев и Димитър Гечев, Има такъв народ – Станислав Балабанов и Любомир Каримански, БСП – Драгомир Стойнев и Петя Цанкова, ДПС – Йордан Цонев, Демократична България – Антоанета Цонева.

Но това все още не е окончателният списък, тъй като Станислав Балабанов отново може да избере да влезе в Парламента от Перник, където също е водач на листа. Антоанета Цонева пък е в листата на ДБ в 23 район в София и може да предпочете да влезе от нея в НС, а от Пазарджик народен представител да бъде Александра Стеркова. Предстои да разберем това.

Партия „Има такъв народ“ ще има 65 депутати в 46-ото Народно събрание, а ГЕРБ-СДС – 63, обяви Централната избирателна комисия окончателните изборни резултати и разпределението на мандатите в следващия парламент.

Парламентарната група на „БСП за България“ ще бъде от 36 народни представители, на „Демократична България“ – от 34, на ДПС – от 29, на „Изправи се! Мутри вън!“ – от 13.

Броят на действителните гласове с отбелязан вот в квадратчето „Не подкрепям никого“ е 35 201. Няма избрани независими кандидати. 4-процентната бариера за влизане в парламента е 109 266,8 гласа.

В решението на комисията е и разпределението на мандатите на партиите и коалициите по многомандатни изборни райони.

След разразил се скандал ЦИК взе решение да уважи заявеното от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов желание да не бъде обявяван за избран за народен представител, предаде БНР.

Първоначално комисията отказа да уважи заявлението на Борисов, но след прегласуване в крайна сметка беше взето решение той да не бъде обявен за депутат. Също след прегласуване такова решение беше взето за Илко Стоянов от листата на партия „Има такъв народ“ в първи изборен район-Благоевград, избран за кмет на община Благоевград.

ЦИК одобри и заявленията да не бъдат обявени за избрани за народни представители на Николай Колев от листата на ДПС от 27-и изборен район Старозагорски и за Григор Горчев от листата на ГЕРБ-СДС от 15-и изборен район Плевенски.