Двукратните европейски шампионки Стефани Стоева и Габриела Стоева ще играят в група „Д“ на турнира по бадминтон на двойки жени на олимпийските игри в Токио 2020. Сестрите ще имат тежката задача да се изправят срещу три двойки от Китай, Република Корея и Индонезия, който са в топ 8 на световната ранглиста. Стефани и Габриела Стоеви ще участват за втори път на Олимпиада, като сега те са част от спортното семейство на Пазарджик.

В групата на българките са номер 3 в света и втори поставени в схемата Чън Цин Чън и Цзя И Фан (Китай), които са световни шампионки от Глазгоу 2017.

Съпернички на българките са още петите в световната ранглиста Ким Со-йон и Кон Хи-йонг (Република Корея) и номер 8 Йонколфан Кититаракул и Равинда Прайонджай (Тайланд).

През март сестрите си размениха по една победа и една загуба с тайландките на турнири в Базел (Швейцария) и Орлеан (Франция). Стефани Стоева и Габриела Стоева са номер 12 в света.

На сингъл жени Линда Зечири е в група „I“ заедно с 12-а в световната ранглиста и 13-а в схемата Миа Блихфелд (Дания) и номер 77 в света Хсуан-Ю Уенди Чън (Австралия).

Сестри Стоеви и Линда Зечири ще участват на втори поредни олимпийски игри. В Рио 2016 българките завършиха на девето място в крайното класиране на двойки жени и сингъл жени. Олимпийският турнир по бадминтон в Токио започва на 24 юли.

Миналата година, когато Игрите трябваше да се състоят по план, пандемията от COVID-19 обърна всичко с главата надолу. И така на практика Япония чака своята Олимпиада вече цели осем години.

Олимпиада, която ще бъде всичко друго, но не и типична. Защото никога досега най-мащабното спортно събитие в световен мащаб не се е провеждало при такива обстоятелства. А историята на олимпийските игри не е от вчера или от днес – все пак в модерния си вариант те датират от 1896 година, а преди това още от дълбока древност.

И така – Токио 2020! Олимпиада по време на пандемия. Какво ще бъде по-различното? Традиционно Игрите се провеждат на всеки четири години. Петте години пауза между тези в Рио и тези в Токио са най-дългото прекъсване досега, като не включваме паузата през 30-те и 40-те години на миналия век, породена от Втората световна война.

Всъщност до последно през миналата година от японска страна, а и от Международния олимпийски комитет твърдяха, че всичко върви по план, но през месец март всичко стана ясно – отлагане с една година.

Много здравни експерти твърдяха, че Олимпиадата въобще не трябва да се състои, но въпреки това, ако в оставащите дни всичко е наред, тя ще започне.

Сестри Стоеви се срещнаха с учениците от Спортното училище в Пазарджик

Кметът Тодор Попов награди европейските шампионки по бадминтон сестри Стоеви