Десетки граждани и представители на институции почетоха днес паметта на Васил Левски. Пред паметникът му на едноименния площад се състоя кратко възпоменателно тържество, което отбеляза 184-годишнината от рождението на карловеца, свързал живота си с всяко кътче на България.

Възпоменанието бе организирано от Община Пазарджик и Общобългарския комитет „Васил Левски“.

Проф. Величко Минеков е създателят на паметника на Васил Левски в Пазарджик. Това се случва през 1976 г. по поръчка на тогавашното градско управление, по случай 100-годишнината от Априлското въстание (1876 г.). Паметникът е изработен от бронз. Фигурата на Апостола стои в цял ръст върху постамент и надхвърля три метра височина.

Първоначално паметникът е монтиран пред сградата на Областната дирекция на МВР, а от няколко години е преместен на площада пред едноименната спортна зала на Пазарджик. Съвсем скоро там ще бъде преместена и друга известна скулптура на проф. Минеков, лъвът, който сега се намира пред сградата на Държавен архив. Вече е готов проектът на арх. Сарамбелиев, според който лъвът ще бъде разположев вдясно от постамента на Апостола. Проектът беше отличен и на годишния архитектурен преглед на регионалното представителство на Камарата на архитектите в България.