Загиналата вчера седемгодишна Мони е втората, която губи живота си на главния път на Братаница. Преди близо две години там по същия трагичен начин загива и петнадесетгодишно момче. То е било блъснато от „Форд“, управляван от 26-годишен мъж от съседното село Ветрен дол. Делото срещу извършителя все още е в ход.

Случаят беше припомнен от жители на селото, които са възмутени от безхаберието на институциите към случващото се тук. Освен двете деца, жертва на превишена скорост е станал и възрастен мъж, а поне три са големите катастрофи станали с различни хора в началото или края на трасето.

В момента то отново е претоварено заради ремонта на пътя Звъничево – Септември. „Да пресечеш е невъзможно в продължение на минути, а понякога и до половин час. Децата са инструктиране да пресичат само на пешеходната пътека, но дори и това не можа да спаси малката Мони, която загина пред очите на братчето си.“ – разказват жителите на Братаница.

Пътят е част от републиканската пътна мрежа, той свързва Пазарджик с Велинград, но не е добре обезопасен, с оглед на това, че преминава през центъра на населено място.

„Това, което стана с детенцето може да се случи и на възрастни хора, които са по-бавни в реакциите и не могат бързо да преминат по пътеката. Много от тях дори не пресичат на пешеходна пътека, тръгват направо през платното и като нищо могат да бъдат пометени.“ – опасяват се хората в Братаница.

Днес стана ясно, че служителят на БОП, който извърши престъплението по непредпазливост работи в Пазарджик. Пробите му за алкохол и дрога са отрицателни. Повдигнато му е обвинение за причинената гибел на детето, а той ще остане в ареста през днешния ден. Все още не е ясно кой точно е мъжът предизвикал катастрофата. Той може да бъде задържан по закон за още 72 ч.

Очаква се и днес да има мълчаливо бдение.