Много по-малко туристи в сравнение с предшестващите коронакризата лета отчитат хотелиерите и ресторантьорите на остров Тасос. Въпреки това сезонът върви с надеждата, че август ще бъде по-ползотворен. Посетитетелите са предимна гърци, румънци и българи, а преобладаващите по-рано тук руснаци също са рядкост.

Миналото лято е било още по-тежко разказва собственик на малка крайбрежна таверна в Лименария, старата столица на острова. В момента все пак има хора, макар и не много. Това се отразява и на хотелиерите, които търсят всякакви варианти за икономии заради рехавия поток от плажуващи. Включително и не дотам коректни, като липса на интернет или други обещани в предварителната оферта удобства.

Българските туристи на Тасос идват предимно от Варна, Шумен, Благоевград и Пловдив. Не липсват и коли с Кърджалийска регистрация. Голяма част от българите се запасяват с алкохол, храна и кафе, за да не харчат по местните ресторанти, което ги прави недолюбвани от хотелиерите, които предпочитат да отдават помещения, в които не се приготвя храна толкова редовно, колкото го правят нашенци.

В момента стойността на лек обяд в таверна в Лименария ще ви струва около 25 евро, а вечерята не надхвърля тридесет и пет евро за двама души. Плажовете както и преди предлагат безплатен чадър и шезлонг срещу кафе или бира, които струват от 2 до 2.5 евро.

Времето е повече от хубаво, а морето топло. Най-ниска е цената за нощувките, като през Booking.com за пет нощувки можете да платите сума от порядъка на 300 лв. за двама души. Ако посетителите са повече ще ви струва до 400 лв. Приключението включва и цената на горивото, както и фериботните билети. За лека кола таксата е 18 евро, а за всеки от пътниците 4 евро ако става дума за възрастен, по 2 евро за пенсионери и ученици, ако се качите на пристанището в Керамоти, цените на пристанище Кавала са по-високи. Умножете ги по две, тъй като и трябва да се върнете по същия начин.

Маските за лице са задължителни при посещение в магазините, независимо от това дали имате ваксина или не. Преди да влезете в Гърция трябва да имате сертификат за ваксинация срещу коронавирус или антигенен тест ако сте го преболедували. Ако ли пък не – PCR – тест.

На границата изобщо няма да ви бавят, тъй като малко или много вие ще оставите парите си в Гърция. Голямото преимущество на гръцкото море е, че за да достигнете до него ще пътувате около пет часа от Пазарджик през граничен пункт Илинден – Екзохи, а километрите са много по-малко отколкото до нашето.

Маршрути: Пет гръцки плажа, които можете да посетите през уикенда