Учениците от Клуба по астрономия в СУ „Нешо Бончев“ в Панагюрище се включиха в творческите работилници, които са част от събитието Hello Space / Bulgaria calling и днес разговаряха с двама астронавти.

Стан Лав (Stan Love) и Трейси Колдуел Дайсън (Tracy Caldwell Dyson) говориха с тях по различни теми като това по какъв начин престоят в космоса е променил гледната им точка за Земята и какво им липсва най-много от планетата докато са на орбита над нея. По време на разговора Slooh ще излъчи клипове от различни хора по света.

Обсерваторията приемаше до 15 април 10-секундни хоризонтални видеоклипове, в които авторите им обясняват какво най-много би им липсвало от Земята, ако отидат в космоса. Има приети клипове от Мадагаскар, Франция, Германия, Канада, Англия, САЩ, Индонезия.

Най-известният учител по физика в България Теодосий Теодосиев посети щанда на „Асарел – Медет“ минути преди да се включи в официалната част на Hello Space.

Събитието Hello Space/Bulgaria calling се организира от Атлантическия клуб в България, с финансовата подкрепа на фондация „Лъчезар Цоцорков“.