Полк. Диман Георгиев, началник на отдел във „Военна полиция“, е поискал да се срещне с и.д. директора на службата Ивайло Сотиров, за да получи отговор на въпроса – защо военните полицаи замитат разследването за трагичната смърт на 31-годишния ст. лейтенат Тодор Манчев, съобщи БЛИЦ.

Младият офицер бе открит прострелян на 19 юли в спалното помещение на полигона „Ново село“. Последните два месеца от живота на младия военнослужещ се превърнали в кошмар. Причината – в края на месец май се разбра, че на 11 май при военното учение Swift Response край пловдивското село Чешнегирово, тежко въоръжени американски военни нахлуват с насочени оръжия в цех за дограма. Половин час работници от цеха прекарват в плен на командосите, докато накрая се разбира, че е станала грешка. Инцидентът се оказа прикриван в продължение на две седмици. След като видео от екшъна изтече в медиите, „Военна полиция“ е започнала разследване, като цялата вина неправомерно е била стоварена на Тодор Манчев. Началниците му го притискали да поеме вината, че е допуснал нахлуването на американците в производствения цех.

Близки и колеги на покойния Тодор Манчев все още не могат да излязат от шока с неговата смърт. Те са категорични, че младият мъж и бременната му приятелка са планирали сватба през месец август, а до края на годината двамата са очаквали и раждането на дете.

След трагичната смърт на Тодор Манчев, полк. Диман Георгиев от „Военна полиция“ се е заел да разкрие истината. В своя докладна, която в четвъртък е внесъл в Президентството и Инспектората на Министерство на отбраната, Георгиев разкрива, че месец преди неизяснената смърт на младия офицер негови близки са подавали сигнали, че той е обект на смазващ натиск. Бащата на ст. лейтенант Манчев се обадил на Георгиев и му казал: „Господин полковник, страхувам се, че ще убият момчето ми.“ Информацията за тези опасения на бащата била предадена на и.д. директора на „Военна полиция“ Ивайло Сотиров, но той я прикрива от комисията, която е извършвала разследване на инцидента в Чешнегирово.

Оказва се още, че разпечатка от телефонните разговори, които Манчев е провел преди смъртта си, незаконно е била изнесена от „Военна полиция“. Данните са от съществено значение за разследването и могат да дадат отговор – дали става въпрос за склоняване към самоубийство или ст. лейтенанта е убит, при това на територията на военно поделение.

В докладната, която полк. Георгиев е внесъл в Президентството и в Инспектората на Министерство на отбраната в четвъртък, офицерът задава още множество неудобни въпроси за действията на Ивайло Сотиров. Въпросите разкриват как и.д. директор на „Военна полиция“, е намерил начин да стовари цялата вина на един млад военнослужещ, което в крайна сметка приключва с неговата смърт. Парадоксът е, че разследването на Тодор Манчев също се води от „Военна полиция“, чийто и.д. началник Ивайло Сотиров е изключително близък с президента Румен Радев.

На фона на тези скандални факти – само преди дни служебното правителство, назначено от Румен Радев, предложи Сотиров за генерал и титуляр на поста директор на „Военна полиция“.

Полковник Диман Георгиев разкрива още множество скандални факти за действията на Ивайло Сотиров, който за награда, че замита скандала със смъртта на ст. лейтенанта, вече е предложен от служебното правителство на Румен Радев за генерал и за титуляр директор на службата.

Разследването на трагичната смърт на Тодор Манчев е компрометирана, освен по линия на „Военна полиция“, но така също и по линия на Държавна агенция „Национална сигурност“. В контраразузнаването отговорен за проверката е новонозначеният заместник-председател Станислав Станчев, който също е протеже на Румен Радев, като от своя страна също е работил във „Военна полиция“.

В петък сутринта полк. Диман Георгиев е поискал обяснение от и.д. директора на „Военна полиция“ Ивайло Сотиров, но му е бил отказан достъп. Скандалното е, че службата отказва да регистрира сигнала на собствения си служител, който разкрива тоталния срив в националната сигурност и тежките зависимости в Българската армия, прокарвани активно от Румен Радев и неговите протежета.

Документа вижте – ТУК