Снимката е илюстративна

Във връзка с постъпили запитвания относно третиране на зелените площи на територията на гр.Пещера, Общинска администрация представя следната информация:

В периода от 26.07.2021г. до 07.08.2021г. след 20.00 часа в следните обекти със затревени площи: Централен градски парк, парк пред Районен съд-Пещера, парк на площад „Христо Ботев“, градинка при Борова алея, спортна площадка срещу бензиностанция “Лукойл”, двор на Исторически музей, площадка за игра в кв. Изгрев, парк пред църквата “Свети Димитър“, парк зад РУП-Пещера, централна градска част, градски стадион, парк при хълма „Перистера“ и крепост „Перистера“ се извършват дейности по дезакаризация (унищожаване на летящи и пълзящи насекоми, както и профилактиката срещу тях).

Дейността се извършва регулярно, като за определения период и време, третирането на зелените площи е с цел унищожаване и профилактика на летящи насекоми на открито. Използваната технология е чрез разпръскване на топъл аерозол, с което се постига по-голяма ефективност, а третиращият препарат е “Цитрол 10/4 УЛВ“ (Разрешение за предоставяне на пазара на биоцид №0292-2/29.09.2016г. на Главния държавен здравен инспектор) и представлява инсектицид с бързо първоначално и мощно убиващо действие за контрол на летящи насекоми на открито. След неговото приложение достъпът на хора и животни в третираните зони не е необходимо да се ограничава.

Препоръката на производителя PelGar International Ltd e третиранията да се извършват нощем.

Нужно е да се съобразяваме с предписанието да избягваме тези места в посоченото време, като за причиненото неудобство на жителите и гостите на града, Общинска администрация поднася извинения.