Община Пещера покани известния майстор кулинар Ути Бъчваров. Той е специален гост на V Национален фолклорен събор на народното творчество Свети Константин 2021. На “Широката поляна” Ути и екип майстори- готвачи ще приготвят рекордно кюфте и печено свинско на място.

Десетки курортисти и гости на събора се събраха за да наблюдават кулинарната атракция. Свинското месо възлиза на цели 95 кг. То бе обработено със завидна бързина от майстора на черпака, нагизден в подобаваща балканска премяна. Специални подправки ще придадат неповторим вкус на месото, което ще се изпече на скара от дървени въглища. За да бъде червено и хрупкаво месото бе обилно наръсено със захар.

30 кг. неовкусена свинска кайма ще се превърне в кюфте предназначено за гостите на Свети Константин.

Салатата за двете ястия е приготвена от 60 кг. зеле, 10 глави целина, 20 връзки магданоз, 10 кг. краставици, 5 кг. моркови, 10 л. олио, 5 л. оцет и 5кг. сол.

Присъстващите научиха какви подправки придават неповторим вкус на печивата и салатата. По-късно Ути ще приготви 1 000 порции за най-изгладнелите зрители на събора. На събора продължават да се вият кръшни български хора, Балкана ехти от български народни песни, а от скарата на Ути ухае на майсторски сготвена вкусна храна.