Денят на железничаря се отбелязва всяка година през първия неделен ден на месец август. Традицията за неговото честване датира от средата на миналия век. Изборът на деня, в който се отбелязва професионалният празник на железопътните работници в България, е свързан с историческия факт, че в началото на м. август през далечната 1888 г. железопътната линия Цариброд-София-Белово е открита за международни превози, като същевременно държавата откупува и линията Русе-Варна и започва нейната експлоатация. Така се учредяват Българските държавни железници.

Също днес, точно 100 години след първата копка за изграждане на теснолинейката през 1921 г., тя е препълнена с усмивки от всички краища на страната и света. И понеже на 1 август се навършват 95 години от заминаването на първия влак по линията въобще, август бе обявен за МЕСЕЦ НА ТЕСНОЛИНЕЙКАТА, съобщиха от сдружение „Родопската теснолинейка“.

И за да бъде отбелязан юбилеят, както подобава, и всички желаещи да се включат, убедихме БДЖ да направят не едно, а цели 5 специални атракционни пътувания през август – на 1-ви, 7-ми, 14-ти, 21-ви и 28-ми. На изброените дати ще може да пътувате с специален влак до най-високата жп гара на Балканите, с нетрадицонни спирания на не толкова познати спирки. Влакът ще включва освен обичайните пътнически вагони, и товарни, каквито смесени композиции са били ежедневие по линията до спирането на товарното движение в началото на века. За да бъде удоволствието по-голямо, ще има и добре зареден бюфет-вагон.

Тръгване от Септември в 10:45 ч. със следните специални спирания: на гара Цепина за разглеждане на Дом-музея на теснолинейката, гара Велинград, гара Цветино – една от най-колоритните по маршрута и за фотопауза в дивата местност край спирка Света Петка където в миналото парните локомотиви са зареждани с вода. Престой от час и половина (90 мин.) на най-високата гара на Балканите – Аврамово, за снимки, разходка и пикник сред планинската прохлада и борови сенки. Обратно ще спрем на новата планинска спирка Стоян Митов, открита в чест на 100-годишнината от приемането на закона за построяване на теснолинейката, както и на спирка Велинград-юг, разположена в непосредствена близост до известния велинградски парк „Клептуза”. Пристигане в Септември: 18:35 ч.

Билети ще се продават на всички големи гари в страната – двупосочни за целия маршрут Септември-Аврамово-Септември, на цена от 45 лв. Информация за пускането на билетите в продажба очаквайте съвсем скоро тук или на телефон – 0892 288 220.