Над сто поддръжници на Ахмед Муса настояват за неговото предсрочно освобождаване от затвора, където той изтърпява присъда по т.нар. Имамско дело, повод за недоволството е и преместването на Муса в затвора в Стара Загора, доо момента той изтърпяваше наказанието си в Пазарджишкия затвор.

В момента Муса изтърпява наказанието си за лишаване от свобода за четири години, по дело от 2012 г. Все още Върховният касационен съд не е потвърдил и последната му присъда. През месец декември 2019 г. Пазарджишкият окръжен съд призна Ахмед Муса за виновен за това, че от ноември 2013 г. до 25.11.2014 г. в Пазарджик, Пловдив и Асеновград е проповядвал омраза на религиозна основа чрез слово – непосредствено и чрез Интернет, чрез организиране, издаване и разпространяване на книгата “Вероотстъпване “ на български език, както и с муджахидински жест с показалец на ръката, изразяващ се във верска нетърпимост към неизповядващите и непрактикуващите салафитското течение на исляма.

Муса е признат за виновен и в това, че при условията на продължено престъпление, в периода 11.2013 г. – 25.11.2014 г. в Пазарджик, в джамията „Абу Бекир“ и посредством профил в Интернет сайт е пропагандирал война. На Муса е наложено едно общо най-тежко наказание от 7 години и 6 месеца, което е увеличено с една година.

Така наказанието, което Муса следва да изтърпи, е 8 години и 6 месеца лишаване от свобода и глоба от 9 500 лева.

Протестът е мирен и е разрешен от Община Пазарджик, той ще приключи на обяд.