Тържествено откриване на паметника на освободителя на град Пазарджик – ген. Николай Брок се състоя днес в гр. Пазарджик. Церемонията започна с приемането на почетния караул в чест на героя от Руско-турската Освободителна война генерал Николай Брок, от генерал Явор Матеев, командир на Съвместното командване на специалните операции. Той бе приветстван от действащи военнослужещи, ветерани от запаса и детски отряд. Сред гостите на събитието бе и президент Георги Първанов.

Паметникът е проектиран от арх. Николай Младенов, барелефът е дело на известния скулптор Спас Киричев. Средствата за  изграждането на паметника са дарени от инж. Георги Делчев. Най-новият монемент на областния град е разположен в началото на бул. „Стефан Стамболов“.
На церемонията присъстваха:

Паметникът бе осветен от Негово Високопреосвещенство Митрополит Николай в съслужение със свещеници от Светата Пловдивска Митрополия.

Паметникът бе открит от Нейно Превъзходителство г-жа Елеонора Митрофанова – Посланик на Руската Федерация и заместник кметът на Пазарджик – Петър Петров.