От векове петък 13-ти си е спечелил лоша слава – ден, в който хората очакват да се случи нещо лошо. Затова и на тринадесета дата от месеца, която се пада в ден петък обикновено тези, които вярват в суеверията избягват да пътуват, да подписват договори, да се женят и стоят далеч от черни котки. Твърди се, че на този ден нещастия и загуби застигат дори невярващите.

Но в днешния петък 13-и си струва да оставим настрана предразсъдъците и да погледнем по-сериозно на ситуацията, която е различна в астрологичен аспект. Само преди два дни – на 11 август Меркурий се премести в знака на Девата, в който се чувства най-свободен и силен. Астролозите отбелязват, че това ще бъде благоприятно време за работа и финансова дейност, особено за представителите на Близнаци, Дева и Водолей.

Енергията на Меркурий има много положителен ефект върху няколко области от живота ни. Тази планета отговаря за финансовите и информационни потоци, а също така помага на хората да бъдат по-продуктивни и по-внимателни.

Това е време от годината, когато ни се предоставя шанс да видим себе си в нова светлина. Да укрепим своите позиции. Да погледнем на себе си и на актуалната ситуация свише, в перспектива. Да усвоим важно житейско умение. Да се справим със собствените си страхове, съмнения и колебания, с анонимните противници вътре в самите себе си. Бъдете различни. Търсете не одобрение и популярност, а оригиналност и самобитност.
Бъдете будни за настоящето, не водете вчерашни битки и не бягайте в утрешни планове.

Не издигайте в култ своите идеи, не осъждайте, а обсъждайте, защитавайте не непременно своята, а вярната кауза. Търсете смисъла в житейските предизвикателства. Усвоявайте и прилагайте наученото по пътя, за да присъствате пълноценно в настоящето, да си припомните онова, което знаете и което изначално ви принадлежи, и да помогнете на материята да послужи на духа, който носи смисъла и знае пътя.

И на финала – ето седем щастливи събития, които са се случили именно на петък 13-ти:

1610 г. – Галилео Галилей открива Калисто – четвъртия спътник на Юпитер

1789 г. – Бенджамин Франклин произнася една от прочутите си фрази

„В този свят нищо не е сигурно освен смъртта и данъците“. Думите били написани от един от бащите основатели на Америка в писмо до Жан-Батист Льорой на 13 ноември.

1854 г. – Патентован е акордеонът

1923 г. – Открит е надписът Холивуд

Надписът, който първоначално е бил HOLLYWOODLAND, е показан в петък, 13 юли. Той е поставен, за да рекламира жилищното строителство, но бързо се превръща в една от най-големите туристически атракции в света.

1930 г. – Във Великобритания е основана първата нудистка колония
Британците захвърлили всички дрехи след откриването на Клуба на Северен Девън в Метърел на 13 юни (петък). Нудистката колония е основана от Катрин и Едуард Хемингуей, братовчед на известния писател Ърнест Хемингуей.

2004 г. – Откриват се Летните олимпийски игри в Атина
Церемонията по откриването на Летните олимпийски игри в Атина през 2004 г. се състои на 13 август (петък) през 2004 г.

2013 г. – Принц Хари достига Южния полюс
Въпреки всички препятствия принц Хари и останалите любители на приключенията в експедицията „Да ходим с ранените“ пристигнаха точно на 13 декември 2013 г. (петък) на Южния полюс. Тогава в своя блог принцът написа: „Половин ден ходене и ще стигнем до Южния полюс на петък 13-ти, нещастна дата за едни, щастлива за нас“.