На 15 август православното християнство отбелязва Успение Богородично, който е и храмов празник на Бачковския манастир. В Светата обител очакват както винаги на този ден да дойдат хиляди поклонници, за да се помолят на Божията майка, да се докоснат до чудотворната й икона, да се помолят за благоденствието на народа, на всички български семейства, за всички, които имат нужда от божието благословение и утешение – за тези, които страдат и боледуват и за тези, които са в скърби и немощи.

За всички сме призовани да се молим по време на тези дни в прослава на Успението на Пречистата Богородица, което за всички нас стана начало за нейната молитвена грижа за целия човешки род. Това каза за БТА игуменът на манастира Величкият епископ Сионий.

Във връзка с това, че големият празник тази година се пада в неделя, очакваме много повече богомолци и участници в тази духовна служба, каза игуменът на Бачковския манастир. Той подчерта, че за да се създаде необходимия ред, манастирът е подготвил нови паркоместа пред самата обител, за да могат хората да паркират и да са спокойни за своите автомобили. Гостите ще бъдат посрещани от 30 души, 20 наети специално за това и 10 доброволци, които ще им съдействат, ще създават ред и ще оказват подкрепа на хората, ако имат нужда. От болницата в Асеновград ще осигурят медицински екип за непредвидени ситуации, тъй като се очаква и времето да остане доста топло, добави Дядо Сионий.

Богослуженията ще бъдат извършени традиционно и ще започнат още днес от 18:00 часа с Велика вечерня – служба, която се отслужва веднъж в годината, наречена „опело Богородично“, каза още игуменът. Тя се отслужва около специално подготвена плащеница, представяща погребението на Света Богородица и светите Апостоли и Ангели, които стоят около нея. Богослужението ще бъде отслужено от манастирското духовенство и след него ще има и петохлебие за здраве и благоденствие на целия народ и особено, подчерта Дядо Сионий, за подкрепа на българските земеделци, които през август и септември имат много работа по българската земя.

На самия празник службата ще започне в 8:00 часа с утринното богослужение, а в 9:00 часа ще бъде отслужена Светата божествена литургия, която е много тържествена и изпълнена с много духовен заряд, твърди игуменът. След тази литургия се причестяват „с кръвта и тялото Христови“ тези хора, които са издържали Богородичния пост.

През целия ден, както и през нощта срещу празника, храмът ще бъде отворен за поклонение и плащеницата ще стои в центъра на храма, „за да се поклонят всички верни люде на Пречистата Богородица и да потърсят нейната майчина защита, грижа и безценни молитви за всички нас, живеещи на земята“, отбеляза игуменът на Светата обител.

На 15 август Православната църква отбелязва празника Успение Богородично. По думите на Дядо Сионий, на този ден на първо място „трябва да си спомним за пречистата Богородица, за тази чиста девица, която измежду всички жени е избрана от Бога да стане майка на Спасителя. Чрез нея, чрез нейната утроба, да дойде спасението на човешкия род и тя да носи в себе си, да откърми и да приласкае в майчините обятия самият Бог, въплътил си тук, на Земята, за да потърси погиналия човешки род“. В тези благословени дни, в които почитаме нейното успение, ние спомняме благодатният й образ и безброй многото чудотворни икони с него, които Бог благословил да бъдат радост, утешение, напътствие на верния народ. Величкият епископ добави още, че нейните молитви, нейното присъствие на небето, близо до Христос Спасителя, нейният майчински умофор, с който покрива целия свят – това са темите за духовен размисъл по време на поклонението, по време на честването, по време на хвалебствие, по време на големия християнски празник Успение Богородично.