Наплив от автомобили бе забелязан по пътя към местността Бекови скали, над Равногор. Живописното място предлага гледка към язовир Въча и е любимо за пешеходен туризъм, но напоследък много посетители решават да се изкачат почти до мястото с автомобилите си. В събота по трасето бе забелязана солидва варненска колона, а също така и коли със софийска и пловдивска регистрация.

По принцип маршрутът започва от изхода на Равногор към местността Свети Илия, но много от хората предпочитат да стигнат до нея с кола и да продължат пеша нагоре още близо километър и половина, за да се насладят на гледката. Пътят до местността Свети Илия е изпитание за всеки водач, тъй като е засипан с натрошени камъни, а на места е хлътнал или прекалено издаден. Въпреки това с ниска скорост колите пъплят нагоре.

„Може би е време да се направи тази отсечка, тъй като очевидно хората стават все по-мързеливи и искат да видят природата, но ако може буквално от прозореца на колата си, а нечие гърне ще си остане тук.“ – споделят туристи от Бургас, които за разлика от автотуристите са напълно оборудвани за пешеходство. „Най-добре е да се забранят колите и хората да ходят, по-здравословно е, но в крайна сметка всеки сам избира дали иска да събира слънце и чист въздух, или да се друса в колата. По-лошо е, че миризмата от изгорелия бензин, дизел или газ вече се издига на 1400 метра надморска височина.“